Сподели
Екстракт от прополис – видове и начин на приготвяне

В зимните месеци е най-важно да засилим имунитета си и да успеем да се защитим от вируси и настинки. Именно за това ще ви разкрия как се прави домашна клеева тинктура, за какво е подходяща и как да я използвате, за да извлечете най-голяма полза от лечебните ѝ свойства. Ще ви представя няколко вариянта за приготвяне на тинктурата, които вярвам ще ви бъдат изключително полезни.

Прополис, познат още като клей или пчелно лепило е смес от различни смоли, восък и прашец от цветове на растенията, обогатен с ензими и претърпял млечна ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Това „чудо на природата“ съдържа минерали, витамини, микроелементи и други полезни вещества. Съдържа различни витамини, етерични масла, соли и микроелементи.

Прополисът  е тъмно смолисто вещество, събрано от пчелите от млади пъпки на различни растения (младите пъпки на растенията, отделят вещество, което служи да ги предпази от плесени, бактерии и слънчева радиация).

Използва се за дезинфекция на целия кошер. С прополис, пчелите намазват процепи и дупки, полират килиите и балсамират умрели животни вътре в кошера.

С помощта на прополис пчелите регулират ширината на входа на кошера. Като цяло , пчелите покриват целия кошер и себе си за да се защитят от различни вируси и радиация.

Споменаването на прополис за медицински цели е известно още от папирус намерен в древен Египет и в книгите на забележителните лечители от древни времена на Гален и Диоскурид

Много информация за прополиса се съдържа в старите медицински книги. Пчелният клей се използва за лечение на кожни заболявания, рани, възпалителни заболявания на стомаха, бели дробове и много други.

Свойства на прополиса:

Прополисът има способността да влияе положително на всички органи и системи на човешкото тяло, но основните му свойства, използвани в медицината, са бактериостатични и бактерицидни.

Прополисът инхибира активността и унищожава широк спектър от бактерии и вируси: от Mycobacterium tuberculosis до вируси на хепатит и грип.

В същото време, прополисът няма никакво въздействие върху „естествената” чревна микрофлора, следователно не причинява дисбиоза (за разлика от антибиотиците).

Едновременното използване на прополис и някои антибиотици увеличава ефекта на антибиотика значително.

Прополисът също има противовъзпалително, антитоксично действие, укрепва имунната система, насърчава отстраняването на чужди материали (мъртви микроорганизми и техните метаболитни продукти) извън организма ви.

При силна хрема и ангина, както и за облекчаване симптомите при синузит е хубаво да поставите във всяка ноздра за няколко минути по едно памучно тампонче напоено с тинктурата.

При гнойна ангина най-добри лечебни качества на тинктурата може да извлечете чрез гаргари. Течността, която ви е необходима, се приготвя от 50 мл от тинктурата и 100 мл вода за предпочитане преварена.

Тинктурата може да се използва при лекуване на гъбички по ноктите. Необходимо е само няколко пъти да се намазват с тинктурата, без да се разрежда и след това да избягвате поне 1 час мокрене на ноктите. При високо кръвно налягане може да приемате по 3 пъти на ден по 20 капки, разтворени във вода или мляко.

Той перфектно анестезира и се използва като местна упойка при лечението на гастрит, отит, рани, изгаряния и измръзване, заболявания на устната кухина, наранявания и изгаряния на очите. Има доказателства за положителния ефект на прополиса върху хода на инфарктите и инсулта.

Приложение:

Това вещество ефективно се бори с микроорганизмите, които са вредни за човешкото здраве. Можете да използвате прополис, както ви харесва – можете да направите тинктури от вода или спирт, мехлеми, кремове и дори да го дъвчете в чист вид като дъвка.

Прополисът помага при:

 • туберкулозен бацил;
 • грипен вирус;
 • трихомоноза;
 • херпесен вирус;
 • кандидоза;
 • гъбични заболявания;
 • хепатит;
 • гнойна ангина;
 • хрема;
 • акне;

Прополисът е едно от малкото вещества с антибиотични свойства, които не причиняват дисбактериоза. Прополисът може да се използва при липса на здравни проблеми с цел превенция.

Той предотвратява появата на вирусни инфекции при хора. Предимството на прополиса пред другите лекарства е, че микроорганизмите не развиват резистентност към него при продължителна употреба.

Сред полезните функции на прополиса са:

 • обеззаразяване от бактерии, вируси и гъби при лечение на хронични заболявания;
 • стабилизиране на съдовите стени и капилярите, което подобрява кръвообращението;
 • елиминиране на възпаление, намаляване на оток, намаляване на пропускливостта на съдовите стени и болезнени усещания в засегнатите от инфекцията места;
 • снабдяване на организма с хранителни вещества и витамини;
 • намаляване на болката;
 • снабдяване с антиоксидантни витамини;
 • укрепване на имунитета;
 • подобряване на метаболизма в организма;
 • превенция и лечение на тумори

Спиртен екстракт на прополис:

Съставките, от които се нуждаете за пополисова тинктура в пропорции 1:10 – т.е. за 1 литър 95 – градуса спирт се нуждаете от 100 грама пчелен продукт. Прополисът трябва да бъде натрошен, рендосан или ситно нарязан с нож. За да направите това, препоръчва се предварително да се постави във фризера, защото се втвърдява и по-лесно се рендосва.

Аз лично използвах блендер и се получи прахообразна консистенция, която лесно добавих в стъклено шише и залях със спирт.

Готовата тинктура се оставя да престои на тъмно при стайна температура поне една седмица, като периодично се разклаща. След това се прецежда или декантира. По такъв начин се получава 30 % спиртен екстракт.

Съхранява се в тъмна стъклена бутилка без достъп до пряка слънчева светлина и има неограничен срок на годност.

Воден екстракт /разтвор/ на прополис.

Водният екстракт препоръчвам при малки деца за засилване на имунитета.

Получава се, като 300 g прополис се залива с 300 ml дестилирана вода. Съдът се поставя да ври на слаб огън 1 час, след което се оставя да изстине. Важно е да се знае, че полезните свойства на прополиса се запазват след термична обработка.

Восъкът от повърхността се събира, екстракта се прецежда през марля и се поставя в тъмен съд. Така полученият екстракт има сравнително малка трайност.

Как се приема тинктура от прополис с алкохол : 

деца – 15-20 капки (за 10% тинктура) или 8-10 капки (за 20%). деца над 12 години и възрастни 20–60 капки (за 10% тинктура) или 10-30 капки (за 20%).

Как да приемаме прополисова тинктура: гореописаното количество капки трябва да се разтвори в ½ чаши вода.

Прополисовата тинктура със спирт може да се използва и външно : например за акне, за коса, за зъбобол, за дезинфекция на рана.

В този случай се препоръчва лекарството да се разрежда с вода (в съотношение 1: 2) или физиологичен разтвор (1:10).

За да се отървете от болки в гърлото, разредете разтвора в следните пропорции: 1 чаена лъжичка тинктура от прополис на 100 ml топла вода, с получената консистенция се “гаргарите“ три пъти дневно.

При запушен нос, смесете една супена лъжица вода и 1-2 капки прополисова тинктура. Капете по 2-3 капки 3 пъти дневно.

Съхранявайте проплисовата тинктура на тъмно и хладно място. За тази цел най-подходящ е хладилник.

Противопоказания:
 • Не трябва да се приема прополис при алергични реакции към пчелните продукти.
 • Прополисът може да забави образуването на тромбоцити и, като следствие, съсирването на кръвта.
 • Добре е да не се рискува, особено преди операциия – би било разумно да не се приема прополис.
 • Прием на прополис по време на кърмене (в случай, че бебето е алергично).
 • Ако детето се роди склонна към алергични реакции, не е препоръчително да се приема прополис, за да не се предизвикат допълнителни обостряния при кърмачета.

 

 

 

 

Анихея-Логос гр. Пловдив

Йорданка Порязова