Подробности за услугата

Логопедична терапия

Логопедична терапия в Пловдив

Логопедична терапия в Пловдив

Логопедичната терапия може да помогне на децата с различни видове говорни затруднения, както и езикови проблеми като дислексия и диспраксия.
Логопедичната терапия може да подобри комуникационните умения на децата с езикови проблеми.
Ако детето ви има проблеми с четенето и правописа. Много хора мислят, че логопедите работят само с хора, които имат затруднения да изговарят определени звуци (артикулация) или които имат заекване или липси.

Логопедите се справят с тези въпроси на речта. Но те също помагат на децата с други видове проблеми с говорен и писмен език, като дислексия, диспраксия и нарушение на слуховата обработка.

Как действа Логопедична терапия?

Логопедите разбират какъв вид езиков проблем има детето. Те определят какво причинява това и предприемат мерки за най-доброто лечение. Логопедите могат да помогнат на децата да изградят умения, като работят индивидуално, в малки групи или в класната стая.

Логопедите могат да ви помогнат с:

 • Артикулационни проблеми: Детето не говори ясно и правите грешки в звуците.
 • Проблеми с плавността: Проблеми с говора, като например заекването.
 • Резонансни или гласови проблеми: Проблеми с глас, обем и качество.
 • Проблеми с храненето: Трудност при хранене, преглъщане и солюбилност.

Логопедичната терапия може да помогне за лечение:

 • Проблеми с подчинените езици: Проблем с разбирането (получаване) на език.
  Експресивни езикови проблеми: Проблем с говорещия (изразяващ) език.
 • Прагматични езикови проблеми: Проблеми с използването на език по социално подходящи начини.

Логопедичната терапия използва стратегии, съобразени с конкретното предизвикателство на всяко дете. Стратегиите могат да включват:

 • Езикови интервенционни дейности: Тези дейности изграждат умения по различни начини, включително моделиране и обратна връзка с децата. Терапевтът може да използва картини и книги или терапия на базата на игра. Тя може да използва и езикови тренировки за практикуване на умения.
 • Артикулационна терапия: Логопедичната терапия моделира звуците, с които детето има затруднения. Това може да включва демонстриране как да движи езика, за да създава специфичните звуци.
 • Хранене и преглъщане: Логопедичната терапия съдържа упражненията за укрепване на мускулите на устата. Това може да включва масаж на лице и разнообразни езикови, устни и челюстни упражнения. Може също да се използват различни хранителни текстури, за да насърчи осведомеността по време на хранене и гълтане.

Ползите от Логопедичната терапия

Логопедичната терапия може да помогне на децата да се научат да говорят по-ясно. Това им помага да се чувстват по-уверени и по-малко разочаровани от общуването с другите.

За децата с проблеми с четенето като дислексия, Логопедичната терапия може да им помогне да чуят и разграничат конкретни звуци с думи. Това може да подобри уменията за четене и да насърчи децата да четат.

Логопедичната терапия е особено полезна, когато децата започват терапията възможно най-рано. В едно проучване 70 процента от децата в предучилищна възраст с езикови проблеми, които са преминали през Логопедичната терапия, показват подобрение на езиковите умения.

Резултати, които можете да очаквате от Логопедичната терапия

Работата на детето ви с Логопед може да продължи месеци или дори година. Тя зависи от нуждите на вашето дете. Вероятно ще видите подобрение в проблемите на детето ви. Не забравяйте, че тази терапия не може да "излекува" вашето дете. Основният въпрос за речта или езика все още ще бъде там.

Терапевтът трябва да даде на вас и на вашето дете стратегии за по-ефективно справяне с препятствията.   ще ви бъде изготвен план с конкретни дейности, за да практикува у дома, Децата, които постигат най-голям напредък, са тези, които се включват в лечението.

Логопедичната терапия е само един от начините да се помогне на детето да изучава въпроси, свързани с езика и речта. За повече идеи помислете и за други специални услуги и терапии.

Логопедичната терапия не е бърз процес. Необходима е упорита работа в продължение на няколко месеца или дори година.
Участието ви в тренировъчни упражнения у дома може да направи Логопедичната терапия по-ефективна.

Цени за логопедична терапия

Първична консултация с логопед

Първична консултация с логопед/изготвяне на план за терапия и диагностика. Цена: 80-100 лв. Изследване и диагноза на нарушенията на езиковата система, артикулацията, гласа, говора, дишането и на двигателната дейност на лицево-челюстната система (оро-фациалната моторика) и хранителни механизми. Важно! На първа консултация ще бъдат нужни всички медицински изследвания и документи на детето с които разполагате. Продължителност 60-90 мин.

Индивидулна терапия с логопед

Индивидуална терапия с логопед-хранителен терапевт Цена - 40-50 лв. Цената варира спрямо конкретната терапия и времетраене. Индивидуална логопедична терапия Допълващи развитието терапии и обучения Консултиране на родители. Продължителност 45-60 мин. спрямо заплатената такса и терапия.

Месечен пакет 1

Заплаща се месечна такса при записване. Месечен пакет 1 включва индивидуална логопедична терапия веднъж седмично в рамките на един месец. Цена: 160 лв. /4 индивидуални посещения/ 40 лв.

Месечен пакет 2

Заплаща се месечна такса при записване. Месечен пакет 2 включва индивидуална логопедична терапия два пъти седмично (8 посещения) в рамките на един месец. Може да бъде изготвена комплексна терапия с логопед и психолог. Продължителност: 45-50 мин. Цена: 320 лв.

Групова логопедична терапия

Групова логопедична терапия се осъществява 2 пъти седмично в рамките на един месец в група до 3 деца. Заплаща се месечен пакет от цена: 280 лв. (8 посещения месечно по 35 лв.) Продължителност: 45-50 мин.

Комплексна терапия за деца

Комплексната терапия включва работа с логопед- хранителен терапевт, детски психолог и специален педагог. Провеждане на стандартизирани диагностични тестове и изготвяне на становище, експертиза. Изготвяне на терапевтичен план за терапия и план за домашна работа с детето. Първична консултация: до 60 мин. Цена: 80 лв. / консултация + диагностика/становище Заплаща се месечен пакет: Месечен пакет 1: 60 мин. Цена: 300 лв. 1 път седмично/5 посещения месечно. Месечен пакет 2: 60 мин. Цена: 540 лв. 2 пъти седмично/9 посещения месечно. Комплексна терапия включва една родителска консултация в края на посещенията.

Запиши час  Свържете се с нас

  Погрижете се за здравето си и това на Вашето дете като се свържете с нас на телефон 0887 36 41 33