Сподели

Всички ние имаме проблеми и предизвикателства в живота си, с някои от тях се справяме добре, с други не толкова. Стратегиите за справяне с проблемите и трудностите сме ги развили през годините и използваме различни такива.

Стратегиите за справяне биват градивни и разрушителни.

Градивните ни помагат бързо да минем през трудностите и остават поука от тях. Такива стратегии са например спорта, изкуството, разговорите с приятели, слушането на музика, четене на книги, писане в дневник, разходки сред природата и др.

Разрушителни са например алкохол, наркотици и злоупотреба с лекарства, избягването, агресивно поведение и др.
Трябва да посетим психолог, когато проблемите започнат да влияят на други сфери от живота ни и не можем да се справим с градивните си стратегии.

Например ако проблемите в семейството влияят на отношенията ви извън него /приятели, колеги, роднини, непознати и функционирането ви изобщо/, то трябва да потърсим помощ от психолог.

Друг случай е когато използваме разрушителни стратегии, защото в началото може привидно да работят, но в дългосрочен план ще утежнят ситуацията.
Дори и да се справяте добре с трудностите в живота си, не пречи да посетите кабинета на психолог и да поговорите, това е като да си направите годишни профилактични изследвания.

Ако имате тревоги, не чакайте да станат нетърпими, потърсете помощ навреме.
Ако всичко е наред, не пречи да направите профилактика, за да сте спокойни.

Статия на Асен Ангелов