Сподели

 

Историята на използването на бамбука в медицината наброява не едно столетие. Лекарствените препарати от бамбук и тяхното описание са били представени в текстовете на песните на династията Chen Wendi (VI в.н.е.). В тези книги било описано не само предназначението на препаратите от бамбук, но и с какви растения е най-добре да се комбинират и използват. Бамбукът има силно имуностимулиращо действие, което помага на тялото да бъде устойчиво на околната среда.
Притежава антибактериално, противовирусно, противогъбично и антипаразитно действие;

Укрепва стените на съдовете и ги прави еластични, разрежда кръвта,намалява риска от инфаркт, нормализира кръвното налягане и венозния кръвоток. Екстрактът от бамбукови листа видимо разширява артериите, с което увеличава обема на кръвта, постъпваща към сърцето.

Екстрактът от бамбук неутрализира и премахва свободните радикали.

Когато антиокислителната функция на тялото отслабне или ако тялото се намира в лошо физическо състояние, свободните радикали започват да доминират.
Например в случай на сърдечносъдовите заболявания съществува излишък на свободни радикали. Когато те се срещнат с липопротеините с ниска плътност (LDL) в кръвта, се превръщат в окис на LDL, което е вредно за здравето, по стените на съдовете се отлагат натрупвания, които образуват тромбоцити и водят до атеросклероза.
Антиокислителната функция на бамбуковите листа оказва позитивно въздействие върху защитна система чрез стимулиране на активността на ендогенната антиоксидаза; ефективно се бори против увреждането на биомакромолекулите с активен кислород, защитава функцията на клетъчната мембрана, предотвратява загубите на генетичен материал, предизвикани от окислителните нарушения на ДНК; предотвратява атеросклерозата, причинена от окисляването на LDL, а също противодейства на образуването на старчески пигменти.

Бамбукът повишава добрия – HDL и понижава лошия – LDL холестерол.

LDL причиняват атеросклероза и колкото е по – голямо тяхното количество, толкова по – сериозно коронарно заболяване може да се развие.
Сега медицинските научни среди признават, че HDL се оказват ядро в защитата от поява на на атеросклероза и на коронарните болести на сърцето. Затова понякога ги наричат „липопротеини против атеросклерозата“, а също „защитен фактор при коронарните болести на сърцето“. Когато нивото на HDL се повиши с 1 мг, възможността за възникване на коронарно заболяване на сърцето се понижава с 2 %-4 %.

Бамбукът повишава добрия – HDL и понижава лошия – LDL холестерол.

LDL причиняват атеросклероза и колкото е по – голямо тяхното количество, толкова по – сериозно коронарно заболяване може да се развие.
Сега медицинските научни среди признават, че HDL се оказват ядро в защитата от поява на на атеросклероза и на коронарните болести на сърцето. Затова понякога ги наричат „липопротеини против атеросклерозата“, а също „защитен фактор при коронарните болести на сърцето“. Когато нивото на HDL се повиши с 1 мг, възможността за възникване на коронарно заболяване на сърцето се понижава с 2 %-4 %.

Понижава нивото на липидите в кръвта. Основната функция на флавона в бамбуковите листа е да регулира липидите в кръвта. Клинични тествания доказват, че бамбукът е безопасна и ефективна храна, която може да бъде приложена за различни случаи, свързани с липидите в кръвта (хиперлипидемия).

Подобрява микроциркулацията и мозъчното кръвообръщение. Стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и съня. Стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и съня.

Силицият участва в процеса на фиксиране на калция и в образуването на костна тъкан. Така бамбукът помага срещу деминерализацията на костите и за превенция на остеопорозата.
Ноктите, косата и кожата също се повлияват много добре от действието му.

Бамбуковия прашец лекува затлъстяването на черния дроб.

Ефективно предотвратява образуването на кръвни съсиреци (свойство на Лактоновата група на кумарините), като защитава черния дроб. Бамбукът на здравето и Боровият пращец имат синергично, допълващо се действие. Много експерименти са доказали, че когато се приемат заедно, техният ефект за здравето се увеличава.

Екстрактът от листа на бамбук представлява поликомпонентен комплекс от синергично действащи вещества с мощен антиоксидантен ефект, с висока концентрация на флавони – част от групата на флавоноидите с изключителна биологична активност. Дългогодишни изледвания доказват, че приемът на eкстракт от листа на бамбук ефективно подпомага при хипертония, хиперлипидемия, коронарни заболявания, нарушени сърдечни съкращения, нарушения в мозъчното кръвообращение.

Структурата на флавоноидите в бамбуковите листа е идентична със структурата на човешкия хемоглобин.

Бамбукът е едно от най-ценните растения в света. Прилага се като лекарствен продукт още отпреди 1500 години в Китай. Екстракт от листата му се използва като храна, антиоксидант, лекарство и козметично средство.

 • Защитава сърдечно-съдовата система (укрепва стените на съдовете и ги прави еластични, разрежда кръвта,намалява риска от инфаркт, нормализира кръвното налягане и венозния кръвоток);
 • Притежава антибактериално, противовирусно, противогъбично и антипаразитно действие;
 • Укрепва имунната система, има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства;
 • Забавя стареенето (неутрализира и премахва свободните радикали);
 • Подобрява микроциркулацията и мозъчното кръвообръщение. Стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и съня;
 • Регулира нивата на холестерола- повишава добрия – HDL и понижава лошия – LDL
 • Ефективен при пептична язва и храносмилателни разстройства;
 • Алкализира pH на организма – създава неблагоприятни условия за развитие на паразити и тумори;
 • Намалява липидните нива в кръвта и регулира нивата на кръвната захар.
 • Регулира нивата на липидите
 • Ефективно неутрализира свободните радикали
 • Активира ендогенната антиоксидантна активност на организма и предпазва клетъчните мембрани и биологични структури
 • Разширява и укрепва стените на съдовете, препятства атеросклерозата
 • Подобрява силата на сърдечните съкращения
 • Подобрява микроциркулацията, препятства тромбообразуването и сгъстяването на кръвта
 • Подпомага детоксикацията
 • Подпомага пречистването на кръвта
 • Подпомага алкализирането на организма
 • Подпомага при проблеми с уринирането и натрупването на пикочна киселина
 • Подкрепя възстановяването и активността на простатната жлеза
 • Подпомага при недостиг на кислород в кръвта
 • Подобрява храносмилането
 • Укрепва косата, ноктите, кожата