Сподели

Целта на живота ни е да търсим Щастие!

Далай Лама

 

Децата и терапията на д-р Бах с цветовете на растенията

 

 

В търсене на възможно най-естествени лечебни средства Едуард Бах се е спрял на растенията и по-точно на техните цветове.

Известно е, че по време на цъфтежа в цветовете се акумулира цялата лечебна енергия на растението.

Доктор Бах открил естествен начин за извличане на тази лечебна сила. Така той създал 38 цветни лека. 37 от цветове на растения и един от скална вода. Тези лекове, наричани още цветни екстракти или цветни есенции, са във формата на течност. У нас този метод е все още нов и е познат като Цветолечение по метода на доктор Бах. Много хора, когато чуят за първи път „Цветолечение по Бах“, си мислят за терапия с цветовете на дъгата. Ето защо понякога се използва още названието „Бахова терапия“. Баховата терапия е насочена към човека в неговата цялост; тя разглежда неговите физически проблеми във връзка с душевността му. Изборът на цветните лекове е базиран на индивидуалния начин, по който всеки реагира на житейските ситуации. Крайната цел на терапията е да ни излекува, като ни помогне да станем по-балансирани и по-щастливи хора.

Затова цветолечението по метода на Бах е наричано още Път към душевна хармония, а също и терапия на характера.

Баховата терапия е ефикасна при широка гама болестни проблеми, а също и при справяне с трудни житейски ситуации – започване на нова работа, преместване в друг град, загуба на близък човек, раздяла, изпити, преживян силен стрес, преумора… Списъкът може да бъде продължен.

Абсолютната безвредност на есенциите ги прави приложими при хора, които са свръхчувствителни към лекарства.

Могат да се прилагат без притеснения по време на бременност, а също и при съвсем малки деца, като дори се препоръчва цветните есенции да се използват веднага след раждането, за да се помогне на новороденото да преживее стреса от преминаването в материалния свят. Простотата, безвредността и ефикасността на терапията с цветни есенции са предимства, които я правят подходяща за използване при деца. Известно е, че редица труднолечими болести могат да водят началото си от периода след раждане или от първите години на живота. В много случаи медикаментозните терапии в ранното детство имат като последици едно крехко здраве и често боледуване в по-зряла възраст. Ето защо е важно проблемите, които децата имат, да бъдат решавани с безвредни природни средства!

Възможностите на тази терапия при деца наистина са неограничени!

Методът на Бах се основава върху разкриването и опознаването на различни човешки типове. Ако характеристиките ни са хармонични и в равновесие, те позволяват да разгърнем нашите качества, да осъществим нашето развитие, да бъдем в добро здраве. Всичко това би могло да се реализира благодарение на контакта с нашия Висш Аз.

Казано по-просто: ако се вслушваме в душата си, ще е само за нашето добро.

Отрицателните емоции като страх, безпокойство, самота, гняв, недоверие, песимизъм и разочарование ни отдалечават от нашия Център, като ни карат да се отнасяме зле и със себе си, и с другите. Колкото повече такива емоции изпитваме, толкова повече страдаме, тъй като всяка една от тях може да породи друга такава.

Започваме да губим контакта с нашия вътрешен пътеводител и изминаваме мъчителен път, тъй като отказваме да признаем нашата божествена искра, нашата принадлежност към единния Космос

.Тогава се появяват проблемите, за да ни предупредят, че нещо не върви – а, ако не го разберем, ще дойде и болестта. Бах казва, че заболяването е „благодатно в основата си“, защото ни напомня по най-недвусмислен начин, че трябва и можем да намерим отново нашето равновесие.

От гледна точка на силата на мисълта осъзнатото родителство е ежедневното вземане на възпитателни решения с разбирането, че нашите взаимоотношения с децата ни са не по-малко важни от това кои сме.

И двата аспекта играят критична роля в развитието на децата. Осъзнатото родителство означава да разбираме себе си и да обръщаме поглед навътре, за да открием първопричините за своите действия и чувства. Като осъзнати родители, ние се стремим родителските ни практики да осигуряват позитивния пример, на който искаме децата ни да подражават. Това невинаги е лесно. Нужни са отдаденост и проникновение и често правим грешки, които ни карат да се чувстваме безсилни. Истината е, че да си родител е едно от най-велите напомняния на живота, че сме хора и сме обречени да правим грешки по пътя си. Но ключът е в това да се учим от тях и да продължаваме. Да го правим осъзнато и с обич, като уважаваме както децата си, така и самите себе си.

Нашите мисли и вярвания, съчетани с обичайните ни действия, са онова, което всеки ден предаваме на децата си. Ние сме примерът, който те гледат. Това може да е както благотворно, така и пагубно.

Важно е да изградим поведение, на което искаме да подражават, но понякога, дори при най-добри намерения, ние предаваме на децата си грешно послание.

Например, когато сме тревожни и свръхгрижовни, можем неволно да ги научим да се страхуват от неизвестните ситуации, вместо да ги посрещат смело.

Друг път, когато се чувстваме във възход и сме готови да завладеем целия свят, ние предаваме тази смела нагласа на децата си. Никой не е съвършен и не бива да очакваме това от себе си. Трябва обаче да осъзнаем, че чрез действията си ние постоянно даваме пример за подражание на нашите деца. Ключът към това какви ще станат децата ни се крие в това какви сме ние самите. Подобно на компютър, човешкият ум обработва цялата постъпила в него информация. Нашите вярвания и очаквания се изграждат от мислите и предположенията, с които редовно се захранваме. Така е и с децата. Умът на нашето дете кипи от хиляди мисли всеки ден.

Утвърждаването – кратки и прости твърдения, които си повтаряме на глас или наум – може ефикасно да насочи мислите му към определена цел.

Избягвайте да прикачвате на детето етикети като „проблемно дете“ или да му повтаряте фрази от рода на: „Винаги си много непослушен“, или други ограничаващи предположения.  Тези етикети ще се отпечатат и проявят в действителност и накрая ще се окаже, че сте окуражили точно поведението, което се опитвате да избегнете. Техниката за утвърждаване дава на детето ви прост, но мощен инструмент, който може да използва цял живот. С практиката то ще развие умствения навик да използва утвърждението в много различни ситуации, което ще води до положителни награди, надежда и увереност.

 

 

Описание на различните характерни

типажи при децата

с цветовете на растенията

 

AGRIMONY (КАМШИК)

Agrimony се препоръчва за тези деца, които се утешават лесно, добродушни са и са готови да отстъпят, а после си гризат ноктите или ядат лакомо закуски цял следобед. Те са склонни да се представят като веселяци, но не са особено постоянни.

Agrimony е ефикасно средство и там, където има „зависимости“ от шоколад, от честа смяна на гащичките или от нещо друго.

Върши добра работа при деца, които отстъпват с желание своите играчки и никога не се карат с приятелите си. Ако това все пак се случи, те изпадат в дълбок смут, защото търсят симпатията на другите. На децата Agrimony трябва да се подчертае, че ги приемате такива, каквито са, че е удоволствие да бъдете с тях, тъй като са толкова добри и великодушни. Когато са в позитивно състояние, те са истински веселяци, затова споделете тяхното веселие и се смейте заедно с тях. Същевременно не забравяйте, че когато са в негативно състояние, те се измъчват от желанието непременно да се харесат и от безпокойството да не бъдат изоставени.

Прекалено чувствителни са и често трябва да бъдат насърчавани.

В комбинация с Walnut, Agrimony помага на такива деца при поникването на зъбите, докато Scleranthus ги стабилизира по време на промени, възникнали при пътувания и смяна на часовото време, както и въобще при затруднения с приспособяването.

Възможни симптоми при тези деца са непрекъснатото чесане (до разраняване), честото пипане на косите и въртенето на кичури от тях.

Принципната основа, върху която трябва да се работи, е насърчаването им, затова трябва да се внимава с думите, които се използват при общуване с тях.

Трябва да ги обичаме безусловно, за да се научат те самите да се обичат. Необходимо е да разберат, че са ценни такива, каквито са, че няма нужда да се приспособяват или насила да се правят на палячовци, за да бъдат харесвани от другите. Използвайте винаги положителни фрази, дори и когато се налага да отправите упрек, като акцентирате върху това, че действието е погрешно, а не че извършителят е сбъркал. „Виж колко си разхвърлян“ подчертава на детето, че негативната причина е в него, докато: „Тази стаичка наистина е в безредие“ не го въвлича в първо лице единствено число. Това изглежда дреболия, но всъщност пречи да се създадат онези негативни мозъчни схеми, които после влачим в себе си цял живот.

Agrimonyе типично средство за деца, защото те почти винаги се стремят да скриват своите вътрешни напрежения.

Каквото и да мислим, децата се опитват по всякакъв начин да бъдат желани и да накарат другите да ги приемат Дори да ни се струва, че проблемът не съществува, често той просто се укрива.

В случай, че гризането на ноктите се свързва с криза на гняв или особена възбуда, или пък с възмущение, би било добре да се вземе Agrimony + Holly.

Във всички случаи, при които съществува някакъв вид зависимост, Agrimony се допълва с Walnut, което улеснява промените и „разчупва оковите“, както казва самият доктор Бах.

 Agrimony

 • Аз съм в мир със себе си.
 • Аз показвам на другите кой съм в действителност.
 • Аз съм честен със себе си и с другите.
 • Аз се разбирам добре със себе си.
 • Аз се държа, устоявам, когато съм в конфликт.

 

ASPEN (ТРЕПЕТЛИКА)

Децата Aspen не желаят да стоят сами – страхуват се от призраци, от крадци и чудовища, затова не искат да стоят на тъмно и не са съгласни да си лягат в леглото. Напоследък телевизията щедро подхранва тези страхове… Aspen, комбиниран с Rock Rose, побеждава нощните кошмари.

Aspen е подходящ лек и за тези твърде чувствителни деца, които казват, че „виждат“ или „чуват“ странни неща, омайват се от приказки и истории за магии, но след това се чувстват притеснени или ги боли коремът. Те лесно се потят, бълнуват или викат на сън, а страдат и от стомашни смущения. Aspen е едно от средствата, които могат да помогнат при психически смущения, изявяващи се при малтретирани деца (в комбинация със Star of Bethlehem).

Понякога малките деца са толкова сензитивни, че не са в състояние да стоят на определени места или не могат да приемат присъствието на някои хора. Поради тези свои особености, те живеят в тягостна атмосфера и са все неспокойни. Излишно е да се подчертава, че техните страхове не бива да се подхранват, като се говори за „черни човечета“, които могат да ги отнесат, за зловредни вещици, които режат ръчички и крачета или за Торбалановци, които нямат друга работа, освен да наказват малки невинни деца. Това не означава, че не бива повече да им четем приказки; просто винаги трябва да поясняваме, за да превърнем в позитивно всяко нещо, което би могло да събуди у тях, макар и несъзнателно, излишни страхове.

В случай на проблеми със съня, освен да предпишем подходящите есенции (ако има страх и кошмари: RockRose, Mimulus, Aspen),

можем да се обърнем и към някои предмети, които ще дефинираме като „магически“. Кой от вас не притежава талисман (бил той пръстен, медальон или камъче), с който никога не се разделя, особено в моменти, в които трябва да се преодолее някаква голяма трудност?

Едно вълшебно камъче с определен цвят може да ги пази от лоши сънища.

В стаята им можете да сложите една паничка с камъчета във всички цветове… и вечерта да изберете онова, което – ако се държи в ръце или под дюшека – ще абсорбира всяка лоша мисъл и ще я превърне в прекрасен сън. Ритуалът е прекрасно средство за постигане на спокоен сън. След измиването на зъбите и обличането на пижамата, преди приказката за лека нощ, преминете към избирането на камъка и, ако искате, накарайте детето да каже една молитва или някакво стихче, стига всеки път да е все същото. Можете да извикате и ангела-пазител да бди над съня му, стига това да не противоречи на вашите религиозни убеждения. Нека разгърнем нашето творческо въображение и нарисуваме за децата си подходящи за тях „карти“; нека всяко да си избере една и да си я държи в джоба, в раницата или под възглавницата. Това положително ще внесе дух на вълшебство… и защо не?

 Не казвайте „не вярвам“. Най-важното е децата да повярват. Колко хубаво би било, ако всички ние останем деца, ако се вслушваме в това дете, което се е съхранило дълбоко в нас! Този, който вярва във вълшебствата, не обича войните.

Този, който търси ангелите, иска крила, но не ходи на лов за неприятели… Децата са чисти и добри. Ние самите ще бъдем такива, ако се вслушаме в нашето дете и поиграем с него.

Aspen

 • Аз притежавам цялата смелост, от която се нуждая.
 • Аз съм отворен за житейския опит.
 • Аз притежавам вътрешната сила да посрещна бъдещето.
 • Аз знам, че моят свят е едно сигурно място.
 • Аз съм готов за развлечения и приключения.

 

BEECH (БУК)

Критикарят порицава всичко: дома, училището, а и към себе си е непримирим. Ако рисунката не е станала такава, каквато е искал да бъде, той се ядосва. Ако не намери фигурките си в чекмеджето, в което смята, че те трябва да бъдат, държи речи с часове. В игрите иска да е водещият, защото единствено той познава добре правилата (останалите деца знаят нещата най-много приблизително!) – и само посмейте да не се съобразите с него!

Тези деца са свадливи и другите ги избягват, защото се плашат от тях. Често те са и тирани, и нахалници -трябва непременно да наложат своята гледна точка, винаги поправят останалите. Важно е те да разберат, че никак не е лошо да си поставят граници и добре да ги познават – така ще станат по-толерантни спрямо околните.

Трябва да бъдат научени да виждат доброто във всяко нещо и във всеки човек, да бъдат възпитавани в дух на универсалност. Не мислете, че това е трудно.

 

Децата са много по-отворени от нас за идеалите на правосъдието и на мира. Те са в по-тесен контакт със своя висш Аз от възрастните, а той дава винаги точни указания относно израстването и на индивидуалния, и на универсалния дух.

Подтиквайте ги да не се отнасят към другите с предубеждение. Естествено, това важи и за вас, защото децата са нашето огледало и имитират поведението ни – било като играят на къщичка, било като избягват презрително някое не много чисто или не особено интелигентно дете.Твърдостта е негативна черта на Beech.Затова при такива деца трябва да внимаваме за евентуални симптоми от ревматичен и артритен тип или просто за изкривявания на врата още в крехка възраст. Ако аз не искам да видя онова, което правят другите и ходя с вдигната глава по свой собствен път, вратът ми ще се втвърди като мен самия.

Този лек може да действа и при запек (също както Chicoryи Vine), тъй като онзи, който има склонност да ръководи, иска да командва и физическите си нужди и така… се запича. В позитивен аспект Beechе онова дете, което е в състояние да види подробностите, успява да даде правилни и обективни оценки и затова може да бъде от голяма помощ за своите приятели.

Ще му бъдат възлагани задължения, при които неговото точно око и критично чувство – този път конструктивни – ще са полезни за прилагане на правосъдието и толерантността по отношение на всекиго. Прецизност и доверие, съчетани със способности, с чувство за дълг и отговорност, правят така, че детето Beech да не разочарова очакванията, фактът, че търси хубавото и позитивното, подсилва още повече доверието в него. То може да бъде много полезно като подкрепа на по-малко напреднали ученици, на които ще е в състояние да даде съвети и помощ по конструктивен начин. Неговата позитивност може да се използва практически, за да му се даде възможност да се изявява като малък терапевт или като малък учител.

Beech

 • Аз създавам благоразположение.
 • Аз приемам различията у другите.
 • Аз виждам добротата като основа във всеки.
 • Аз не обръщам внимание на желанието си да оценявам.
 • Аз съм добър и любезен към себе си.

 

CENTAURY (ЧЕРВЕН КАНТАРИОН)

Мекушави деца, които съучениците им използват… Те са склонни да казват всякога “да”, никога не се противопоставят, винаги са послушни. В по-големите семейства биха могли да бъдат по-голямата сестра, която се жертва за останалите. Във всички случаи цветът действа върху затвърждаване на волята – там, където липсва способността за налагане, усещането за индивидуалност.

Тези деца имат голяма нужда от признание и поощрения, много са чувствителни както към похвали, така и към упреци, винаги са зависими от другите.

В позитивно състояние те са простодушни и спонтанни деца, но е важно да се създаде у тях усещането за „силата“ в нейния конкретен смисъл, а именно – „Аз мога“ Макар че никога няма да станат лидери, трябва да се научат поне да не се превръщат в изтривалка на другите. Понякога са малко лениви в мисълта си, защото смятат, че им е по-удобно да бъдат малки слуги, отколкото да мислят със собствената си глава. Трябва да се работи върху самоуважението им, като бъде положително оценявано всичко, което създадат, а също и да им се възлагат ръководни задачи, като по този начин се стимулират техните способности.

Centaury

 • Аз задоволявам своите нужди.
 • Аз съм откровен към самия себе си.
 • Аз съм отговорен за живота си.
 • Аз стоя сам на краката си.
 • Аз уважавам силата на своята воля.

 

CERATO (ЗЪБНА ТРЕВА)

ДететоCerato винаги пита дали направеното от него е добро, защото няма доверие в собствената си преценка. В училище жадува за непрекъснати поощрения от страна на учителя. Понякога създава впечатление, че е „глупаче“ и не успява да бъде убедително, но всъщност не е глупаво, а само несигурно. То иска винаги да е в крак с модата, често имитира останалите и, вместо да излиза с предложения в игрите и в учението, винаги е зависимо от мнението на другите.

В училище е склонно да изтрива непрекъснато онова, което е написало – дори когато е вярно. Много пъти може добре да отговори на зададения въпрос, но не смее да вдигне ръка, защото му се струва невероятно да знае.

То се стреми да купува същите игри като тези на приятелите си или като онези, които предлага рекламата. Детето ще поиска последната видео-игра „като всички“, защото не иска да се чувства различно. Cerato понася зле различието, възприема го като нещо негативно, а не като невероятно красиво и човешко.

Ето защо накарайте тези деца да разберат колко хубава е индивидуалността и колко би било скучно, ако всички бяхме еднакви! Ето проблемът, върху който трябва да се работи настойчиво, за да възприемат тези деца ценността на собственото си съществуване, на индивидуалното си усеща за да се доверят на своя вътрешен глас и да бъдат свободни в своето мислене.

Децата Cerato често са направо гладни за информация. Те искат да знаят всичко и търсят съвет от всички, но понякога по един нагласен начин – като прехвърлят собствения си избор върху другите. Ceratoможе да се приложи позитивно именно при деца, които непрекъснато променят идеите си, вечно се съмняват. В игрите и в приказките им обърнете внимание върху това, че по-голямата част от човешките открития са били направени, защото някой е намерил смелостта да следва своята интуиция. Използвайте примери, за да ги накарате да приемат ценното в индивидуалността, като цитирате техните герои.

Cerato

 • Аз вярвам на собствената си преценка.
 • Аз знам какво е правилно за мен.
 • Аз вярвам на своята интуиция.
 • Аз се уважавам достатъчно много.
 • Аз имам смелостта да следвам своята интуиция.

 

CHERRY PLUM (ДИВА ДЖАНКА)

Това дете почти със сигурност страда или е страдало от нощно напикаване. Успява да се контролира през деня, но нощем се „изпуска“. Може да демонстрира пристъпи на гняв, маниакално поведение или фобии. Винаги играе едни и същи игри, облича все същия анцуг (ако той не е изпран -да му мисли майка му). Иска да държи всичко под контрол, затова е любопитно и тършува с подозрение във вашите чекмеджета или чанти. Ходи непрекъснато напред-назад, подскача, а понякога може да си удари главата в стената или в мебелите. CherryPlum може да помогне на деца аутисти или психотични деца; освен това е подходящ при заекване, предизвикано от прекомерен самоконтрол.

Може да лекува и заекване, причинено от стеснителност, поради вътрешно напрежение или по други причини. Използва се при „превъзпитаване“, при възвръщане на говора след травми, заедно с Chestnut Bud.. Много е полезен при случаи, когато децата плачат или крещят истерично, неконтролируемо, но и в противоположни такива – когато са обзети от мания за ред и подреждат всичко, от моливите до приборите за хранене, или пък сгъват отново и отново, до съвършенство, маншетите на ризата.

Трябва да се знае, че който има нужда от това средство е като че ли седнал върху експлозив – затова се опитва да контролира всяко движение, защото усеща, че и при най-малкия трус всичко може да се взриви. Наистина, случва се да видим деца, които приличат на самия господин Съвършенство, а на следващия ден са в състояние да „захапят до кръв“ своя приятел, който ги е блъснал по невнимание. Тези деца не показват и не споделят своите страхове, но на практика се страхуват и от самите себе си, и от собствените си мисли – затова мълчат. Думата „отпускане“ за тях не съществува, затова можем да им помогнем с дейност, чрез която ще се научат да прилагат принципа „карай да върви“

Под форма на игра бихме могли да използваме някои техники, които ще им се отразят добре -като масаж с топки, обработка на глина и слушане на нежна музика. Ала, освен да ги накараме да се отпуснат, нека използваме по възможност игри, които ще им помогнат да изразяват и агресивността си по контролиран начин, вместо да чакаме кризите.

Нека да боксират възглавниците, да играят на борба, да покрещят за определено време, да се развихрят в изключително бързи народни танци, при които се пляска с ръцете, да се посветят на дребни дърводелски дейности, които се състоят в това да се забиват много пирони с чук! При по-тежки случаи е ясно, че Cherry Plum може да бъде „подкрепен“ от други терапии – както медицински, така и психически. Макар че доктор Бах казва, че „болестта се разтопява като сняг под слънцето…“, не мога да обещая, че този лек сам ще излекува една психоза. Трябва да се вземат предвид също конституционалните фактори и окръжаващата среда, които изискват помощта на специалист-психиатър.

Cherry Plum

 • Аз оставам силен и при тежък стрес.
 • Аз съм спокоен и смел.
 • Аз избрах да бъда уравновесен и стабилен във всяка ситуация.
 • Аз съм силен като скала.
 • Аз правя това, което е правилно.

 

CHESTNUT BUD (ПЪПКА ОТ БЯЛ КОНСКИ КЕСТЕН)

Chestnut Bud е особено полезен цвят за малките ученици – за тези, които учат трудно или често повтарят едни и същи грешки. За разлика от детето Cerato, което нерядко изтрива написаното, дори и когато то не е сгрешено, нуждаещото се от Chestnut Bud дете действително не си дава сметка, че греши. То често е разсеяно, спъва се винаги в едно и също стъпало, обича да повтаря все същите изрази, както и вече разказания анекдот – затова приятелите му се отегчават от него и започват често да го избягват или му се подиграват.

Това дете не успява да осмисли грешките, отново и отново ги повтаря, винаги забравя вкъщи „онази“ тетрадка, не умее да се съсредоточава и не проявява интерес към училището.

Всъщност, неговите пространство и време са различни от тази на другите; действителността, която обитава, е някак забавена и поради това на него му липсва координацията между вътрешно усещане и реалност. Често се питаме как успява да намери толкова „глупави“ и неподходящи отговори, а неговата учителка непрекъснато му повтаря: „Мисли, преди да говориш!“

Chestnut Bud

е полезен на тези деца, които страдат от Trisomia 21 (синдрома на DOWN), като им помага в ученето. Препоръчва се също на деца аутисти или на такива със забавено развитие. Разглежданото лечебно средство помага при периодично повтарящите се болести, където принципът е същият- „урокът“ не е разбран и трябва да се обясни отново, докато се усвои. Това се отнася и до цикличните болести. Този“лек за изпити“, препоръчан от самия доктор Бах, има способността да възстановява силата на концентрацията и така да улеснява заучаването. Извън училището се препоръчва на тези, които не искат да пораснат и да учат – за всички като Пинокио и Питър Пан, независимо на каква възраст са.

Чрез Chestnut Bud вдъхваме на този тип деца удоволствието от новото, от познанието с помощта на така наречените „евристични“ игри на разкриването, на разгадаването.

Трябва да им се даде възможността да оценяват, да откриват, да се провокира тяхното любопитство. Има безкрайно много начини, по които това може да стане. След това можем да им подготвим изненади, за да придобият вкус към удивлението, да им предложим игри със загадки, в които трябва да открият грешката и книги с променящо се действие, за да разгадават мистерии и приключения. Следователно просто трябва да посетите някоя добра книжарница за деца.

Не смесвайте този тип психика със Cerato, който изтрива винаги и онова, което е вярно. В случая Chestnut Bud детето наистина не си дава сметка, че греши, а освен това го няма „гладът“ за новости – напротив, става дума за повторяемост

Chestnut Bud

 • Аз научавам нещо ново от всичко, което правя.
 • Моето минало е извор на сила и енергия за мен.
 • Аз наблюдавам и се уча от другите.
 • Аз виждам нещата такива, каквито са в действителност.
 • Аз се уча от своите грешки.

 

 CHICORY (ЦИКОРИЯ)

„Това е мое!“ С потребност да притежава и качества на изнудвач, детето Chicory иска всички да са на негово разположение, нищо не отстъпва, от нищо не се отказва, нито пък дава каквото и да е назаем. Понякога се опитва да „изтръгне“ подаръци и ласки дори като се разболее… така със сигурност всички ще са на неговото височайше разположение! По време на боледуването малкият тиранин ще предизвиква съжаление и ще държи всички в ръцете си. Може да е дребнаво дете, да плаче често и да има склонност да драматизира.

Трудно му е да се откъсне от майка си и често състоянието Chicory е налице както при детето, така и при майката – на едипово и симбиотично ниво. Полезно е този лек да се съчетае с Red Chestnut.

Ревниво към своите неща и към своите чувства, това дете е приело за свое правилото „ще ти дам, но при едно условие“ (това, разбира се, е лошо, но вината не е негова). То ще даде целувка на баба си (която обикновено е Chicory като него) само в замяна на три бисквити или на ново автомобилче.

Chicoryсе прибавя към Holly във всички случаи на ревност – най-вече, когато се появи братче или сестриче, което отнема част от вниманието на майката.

Момиченцата, които имат нужда от Chicory, са тези мили „женички“, които много се грижат за по-малките, стига те да правят онова, което каките искат. Задушават ги с целувки и ласки и дори включват глупави стихчета… но на висока цена! Наистина, само ако някой посмее да се откъсне от нейното поле на действие, „нежната майчица“ става отмъстителна като звяр; изобщо, тя доста рано се подготвя да стане една потискаща и досадна майка… Явно това е моделът, който това момиче познава.

И в игрите децата Chicory могат да се разпознаят веднага: те избират винаги ролята на учителки, медицински сестри, на „майка Кураж“. Всички трудности при взаимоотношенията с другите се раждат в резултат на заложените в тези деца чувство за собственост и ревност, от претенциите им за нещо в замяна.

Те правят трагедии, ако най-близката им приятелка отиде на закуска с друга, ревниви са, ако съученикът бъде похвален от учителката за колективна работа, в която нашият „герой“ (или „героиня“) е дал максимума от себе си, а похваленият – нищо… или поне така Chicory вижда нещата.

Изобщо тези деца изискват много работа с тях. Преди всичко е необходимо техните родители да променят поведението си, защото те явно имат погрешна представа за любовта.

Затова нека се опитаме да накараме тези деца да се научат да обичат заради удоволствието да го правят, като им подарим някакво животинче… но трябва да внимаваме те да не го поробят, а да се грижат за него, да го глезят, да го галят. Това, което трябва да развият, е усещането за универсална любов – към растенията, цветята, камъните… и към всички деца по земята, които имат по-малко късмет от тях. Защо например да не ги включим в някаква дейност за подпомагане на деца от Третия свят? Те ще бъдат щастливи да подарят някое свое спестяване и бъдете сигурни, че няма да очакват нищо в замяна. Не подхранвайте у тях схеми от типа на „ако получиш хубава оценка, ще ти купя желаната играчка“. Ако искате, купете му я и толкоз – иначе ще се получи една размяна на сладки изнудвания и повече или по-малко замаскирани подкупи.

В позитивното състояние Chicoryсе свързва с Безусловната Любов – нещо, върху което всички трябва да се замислим, до което всички трябва да се докоснем и към което всички трябва да се обърнем. Важно е да знаем, че от нас самите Безусловна Любов може да извира само ако обичаме и приемаме докрай самите себе си. Как иначе ще можем да обичаме безгранично другите?

Когато постигнем това, ще се чувстваме добре, без да имаме някакви специални очаквания… Точно тогава… всичко ще си дойде на мястото!

Chicory

 • Аз обичам безусловно.
 • Аз уважавам независимостта на другите.
 • Аз съм достоен за любовта на всички.
 • Аз се радвам на цялото внимание, което ми е необходимо.
 • Аз давам, без да очаквам да получа.

 

CLEMATIS (ПОВЕТ)

Разсеян, с мисли в облаците… Поради своята отвеяност в училище е истинска „трагедия“: учителката му говори, а той преследва сънищата си и своите фантазии… или някоя летяща муха. Макар и очевиден мързеливец, той притежава един богат, фантастичен вътрешен свят – със сигурност по-забавен от класната стая. Рисува много добре, защото е фантазьор, но е възможно зрението и слухът му да не са съвсем в ред, защото се откъсва от действителността. Очарован е от бъдещето: космически роботи, машина на времето -това е неговата действителност, защото той не е напълно „тук и сега“. Губи всичко онова, което е почти невъзможно да се загуби, пада от стола, защото е разсеян, а освен това е и поспаланко…

И Clematisе част от „лековете за изпити“; съдържа се и в Rescue. Не бива да забравяме важността на този Цвят, който отново ни връща на земята.

Децата Clematis може да са бледички и да имат студени ръце и крака. Техният слаб интерес към настоящето води до липса на апетит, а когато са болни, оздравяват бавно и трудно. За тези деца са подходящи всички дейности, които са свързани с това „да се получи контакт със земята“‘ танци, надбягване с чували, градинарство, работа с глина или каквото и да било, стига то да не „развинтва“ още повече фантазията им. Не че в това има нещо лошо, но те и така живеят твърде много във въображаемия си свят. В менюто им трябва да се включват храни, богати на енергия – ето защо парче шоколад от време на време ще им се отрази добре.

Не разрушавайте техните въздушни кули, а насърчавайте „пренасянето“ на фантастичния им свят в действителността – по този начин той ще им бъде опора в преодоляването на несигурностите и страховете. Поощрявайте артистичния изказ на фантазията им – примерно като дадете на тези деца възможността да изразят чрез рисуването своя начин на съществуване. 

Clematis

 • Аз съм тук и сега.
 • Аз съм убеден във всичко, което правя.
 • Аз изживявам пълноценно всеки миг.
 • Аз довеждам намеренията си до резултат.
 • Аз съм стъпил здраво на земята.

 

CRAB APPLE (КИСЕЛИЦА)

Душ, шампоан и гребен – детето Crab Apple се грижи много за себе си. Внимава ноктите му да не са мръсни, пуловерът да не мирише лошо. Чистоплътно до маниакалност, то си сменя чорапите по два пъти на ден и се залива с парфюм. Никога няма да използва чужда тоалетна и обувките му ще са винаги чисти. То просто не докосва земята, или – в краен случай – го прави много внимателно, без да се изцапа. Приборите и чашите му са щателно подбрани, иска да му се сменя вилицата при всяко ястие – в противен случай ще я избърсва старателно в покривката.

Детето Crab Apple може да изпитва срам от тялото си, а не е изключено да пази болезнен спомен от сексуален тормоз. Често Crab Apple се предписва при възпаления на кожата, кожни обриви, петна, също при катар и простуди. В системата на доктор Бах се смята за пречистващо средство. Може да се ползва и като тоалетна вода, и като помада. Това средство се препоръчва при телесните проблеми в пубертета като младежки пъпки. Тъй като е пречиствател, може да бъде полезен при проблеми с червата

(понякога болките в корема са свързани с нагласата „карай да върви“), както и при алергии, бронхити и всякакви случаи, при които нещо трябва да се изчисти. Добре е да се има предвид и едно друго възможно приложение на този лек – при липса на комфорт и притесненост. Често детето Crab Apple не се чувства „на висота“, усеща неудобство, че не си е „на мястото“ За съжаление, стереотипите, създавани от нашия ум, ни карат да живеем зле заради една пъпка, една бенка, нос като картофче, малко коремче. Crab Apple е съставка на помадата Rescue Cream, но може да се използва в разтвор за къпане или за компреси. Две или три лъжици вода и две капки Crab Apple се превръщат в пречистващ лосион. След приема на много лекарства, това средство пречиства организма от натрупаните токсини.

Crab Apple

 • Аз се освобождавам от нежелани мисли.
 • Аз заслужавам да бъда здрав.
 • Аз се възприемам с нежност и интерес.
 • Аз окуражавам тялото си да оздравее.
 • Аз се обичам.

 

ELM (БРЯСТ)

Elmсе препоръчва в случай, че детето трябва да се изправи пред активни изяви и отговорни моменти – например изпити, изпълнения пред публика, състезания и т.н. Дава се и при така наречените „болки от растежа“, когато неговият скелетен апарат се формира и претърпява промени. Този лек може да помогне и при една обща възбуда, като премахне вътрешната напрегнатост и създаде чувство на сигурност. Детето, което казва: „Уморено съм, не успявам да свърша всички задачи през седмицата, прекалено много са!“, има нужда от Elm и от… не толкова взискателна учителка.

Бихте могли да помогнете на това дете и като го карате да прави упражнения за отпускане и презареждане, основаващи се на дишането и творческата визуализация (създаване на конкретен образ чрез въображението).

Не се безпокойте за него, защото за него това ще бъде дори по-лесно, отколкото за нас. Използвайте картини от природата, в които детето би могло да черпи от собственото си въображение, за да открие средство за презареждане. Може да бъде дърво или делфин – това няма значение.

Онова, което ни интересува, е да приучим детето да вникне в себе си, да достигне до извора на своето съществуване и да свикне да привежда в движение енергията, която открие там.

Тези упражнения могат да се правят в детската градина в моментите на почивка: така, още от съвсем малко, детето ще спре да осъзнава като наказание следобедния сън, а ще го приеме с радост като една приказна възможност за полет. Взимането на Elm е много важно по време на юношеството, защото е много трудно да бъдеш винаги на висота във всичко, което се иска от теб: училище, задължения, физически растеж и промени (добавете и Walnut). Всичко ускорява порастването ти, а толкова много ти се иска да останеш дете поне за още малко, колкото и тежко и мъчително да е това.

Elm

 • Аз съм оптимист.
 • Аз не смятам, че трябва да бъда перфектен във всичко.
 • Аз съм отговорен само за тези неща, които сам избера да правя.
 • Аз имам помощта, която ми е необходима.
 • Аз се отказвам от задължението да правя всичко.

 

GENTIAN (ТИНТЯВА)

Пада духом дори от дребни неща. И счупената ръка на куклата или на плюшената играчка може да го обезкуражи или даже хвърли в притеснение. Gentianсе препоръчва, когато училището просто не върви и се чувстваме като претърпели поражение, както и във всички онези случаи, при които трябва да се утешим след преживяна скръб.

Това средство се съдържа в „комбинацията за изпити“, в която влизат също Clematis, Chestnut Bud, Larch и Elm.

При случай на траур никога не забравяйте да покажете разбиране към детето Gentian. За него е голяма загуба и когато червената рибка умре, защото този тип деца са по-чувствителни и по- хуманни от повечето от нас. Ще им е необходимо доста време да станат цинични като възрастните…

Освен при неуспехи в училище, Gentianе подходящо средство за периоди на възстановяване, за преодоляване на разочарования, когато трябва да се започне отначало. Детето Gentianе винаги тъжно и често болно.

Имайте предвид, че болестта нерядко е бягство – тя е начин да се избегне среща с действителността, с определени нейни аспекти. Затова – дълбоко в себе си – детето Gentianдори предпочита да е болнаво или въобще в ситуация, в която да може да въздиша: „Никога няма да бъда щастливо.“

Обикновено е затворено и мълчаливо, не обича да бъде въвличано в някаква дейност, защото усеща, че това би разрешило проблемите му. Води заседнал живот, не обича занимания, които изискват енергия. Детето Gentian страда от алергии, защото – като типичен песимист – то просто привлича разболяващия го цветен прашец, разсъждавайки: „Какво да се прави, то е ясно, че ще се чувствам зле, така е!“

Повече от всичко друго тези деца имат нужда да развият своята мисъл в положителна насока. Затова трябва да им помогнем да се сдобият с вяра, като им подадем ръка – един първоначален тласък към успеха. Така катопример може да ги накарате да визуализират много добре едно свое желание – и след това то да се сбъдне…

И още – помогнете им с музика. Веселието без музика и най-вече, без песен, е като небесна дъга в сиво и кафяво.

Gentian

 • Аз се захващам уверено да правя онова, което е правилно.
 • Аз знам, че всеки опит е ценен урок.
 • Аз създавам собствената си действителност.
 • Аз вярвам в крайния успех.
 • Аз постоянствам.

 

GORSE (ПРЕЩИП)

Надяваме се никога да не се налага да използваме Gorse за деца, но животът ни поставя пред случаи, при които и децата могат да страдат от хронични заболявания, да бъдат неизлечимо болни. Тогава Gorse дава утеха и помага да не се стига до безнадеждност. Бледи, възсиви, с хлътнали очи, със сенки под тях, с отмалели клепачи и лоша кожа, много деца, които растат в условия на голяма бедност и лишения, отговарят на тези характеристики.

Това са жестоко изстрадали деца, без никакъв жизнен заряд, иначе така характерен за тяхната възраст; те приличат на старци. Gorse може да се предпише и при тежка злополука, възстановяването след която е невъзможно, както и при случай на нещастие, когато се смята, че няма спасение. Gorse е и за деца с недъзи, с трудна, мъчителна житейска съдба. Тези деца се нуждаят от слънце, слънце и пак слънце, а също и от радост, от правилно хранене и от богата на енергия храна. Имат нужда да се смеят и да се чувстват обичани.

Трябва да разберат, че възможността да се изживее радостта съществува при всякакви условия. Помогнете им с приятна музика и представления, облечете ги във весели цветове и разпръснете около тях такива, засипете ги с конфети, дори и карнавалът да е отминал. Накарайте ги да изживеят взаимността на празника, а не съжалението, че е свършил. Те трябва да почувстват, че са в състояние сами да стоят на краката си. Помагате им вие, но способностите са в тях – просто направете така, че те да се изявят. Не подценявайте скритите сили, които децата, нуждаещи се от този лек, могат да притежават. Нека първо сами си дадем сметка, че не можем да разберем всичко, че много неща стоят извън границите на разума, че всеки живот на тази земя – както казва Бах – не е друго, освен страница от нашия урок.

Затова много души, въплътени по труден и тежък начин, отговарят със сигурност на някакъв божествен промисъл, което може би не успяваме да проумеем.

Gorse

 • Аз вярвам в самия живот.
 • Аз избирам да бъда оптимист.
 • Аз вярвам в себе си.
 • Аз притежавам опит и вяра в бъдещето.
 • Аз виждам нещата откъм положителната им страна.

 

HEATHER (КАЛУНА)

Това е цветът на детето, което се нуждае от възрастните. „Искам ласки, но как да ти го кажа?“.

Детето Heather егоцентрично се опитва да привлече вниманието, но всъщност това не е егоизъм, а потребност. Нека не прекаляваме с чувството за вина – необходимостта не е каприз. Важно е да разберем това и да удовлетворим потребността. Това дете говори много, без да слуша другите; държи се повеляващо, настойчиво.

Понякога се проявява като хипохондрик – разболява се, за да накара околните да го „забележат“.

В дадени случаи храната може да се окаже най-директният начин да бъдат подкупвани членовете на семейството – децата Heather или я отказват, или са прекалено лакоми, защото чрез „сладкишите“, които заменят ласките, те запълват емоционални празнини. Обикновено тези деца ни изморяват, защото злоупотребяват с нашата енергия, но това е още една демонстрация на тяхното желание за нежност.

Те трябва „да се хранят” c любов – иначе недостигът й се проявява, когато са възрастни.

Състоянието им трябва добре да се контролира. Знам, че е лесно да отречете твърденията ми с аргументи от типа на: „Но как така недостиг на обич? След всичко това, което има! Та на него нищо не му липсва!“ Но нека се замислим честно дали това е истината… или само нашето „алиби“. Може би и ние самите имаме нужда от Heather…а ако нашата чаша е празна, не бихме могли да утолим жаждата на другите. Децата в негативно състояние Heather толкова настойчиво се стараят да привличат вниманието върху себе си, че дори стават малко досадни. Ако пият, го правят на големи глътки (обратно на децата Mimulus, които пият като врабчета), ядат по неприличен начин, играят свръхактивно и се изморяват след пет минути. Макар че имат голямо желание от компания, обикновено биват отбягвани от своите връстници именно заради техния начин да съсредоточават вниманието върху себе си.

Искат, а не умеят да дават…

и всичко произтича от това, че се чувстват лишени от нещо, което очакват да получат. За тези деца са подходящи игри, свързани с размяна, за да се научат да уважават нуждите на другите, а също и игри, при които има и размяна на нежности, на милувки: масажи с ръце или с топчици, „сляпа баба“, за да могат да пипнат и познаят другия, скокове върху дюшек със съответните търкулвания и прегръдки.

Имат нужда от приятели, много приятели, с които да се научат да поделят нещата. Нека не забравяме, че позитивният Heather е големият приятел, добрият и весел оптимист, който вечно търси радостта…

Не подценявайте идеята да добавяте Heather…почти винаги, защото с всяко свое поведение децата проявяват потребност да бъдат зачитани и изслушвани. Heatherе е „най-детският“ лек. Не забравяйте и детето вътре във вас самите – то е там и зове от години.

Heather

 • Аз се грижа за всички свои нужди.
 • Аз съм един внимателен слушател.
 • Аз съм винаги готов да помогна.
 • Аз обичам да прекарвам времето си сам.
 • Аз не смятам, че имам нужда от помощ.

 

HOLLY (ДЖЕЛ)

Това дете наистина е лошо! Чупи всичко, бие брат си, ревниво е!

Всъщност не е лошо, а само ядосано. Омраза, скрита злоба, ревност, завист – това са просто емоции и ние ги познаваме прекрасно, нали? Не лъжете!

Препоръчва се Holly, когато се роди братче или братовчедче -дори и да ви се струва, че не е необходимо, защото по-голямото дете обича много новороденото. Повярвайте, по-добре е да муседаде това средство – то няма да му навреди, по-скоро ще му се отрази добре. Когато детето е свадливо, жестоко, раздразнително, а и всеки път, когато се държи „невъзпитано“ – помислете какво може да е отприщило подобно поведение. Детето Holly е кавгаджийче, което не иска да се извини и е натрупало толкова ярост, че трябва да я изхвърли навън. Щом е така, нека му помогнем, като броим, крещейки заедно с него, от едно до тридесет, или да пеем колкото ни глас държи някаква улична песен. Поиграйте на война с възглавници и когато времето го позволява на стрелба с водни пистолети.

Безсмислено е в момент на разтоварване да кажете на децата да престанат и да се успокоят, а още по-лошо е да им натяквате: „Разсъждавай.“

По-добре ще е да измислим нещо, което би довело до желания мир, защото, дълбоко в себе си, нуждаещото се от Hollyдете всъщност крещи: „Помощ – искам обич, ала не я намирам и затовапобеснявам!“

На децата със склонност към агресия давайте по-малко месо. Плодовете, от които се прави алкохол, също трябва да се ядат много преди или много след основното хранене – и то само от един вид на ден. По-скоро давайте на такива деца бадеми.

Holly

 • Аз съм едно цяло със света.
 • Аз отварям сърцето си за другите.
 • Аз излъчвам любов, радост и щастие.
 • Аз се радвам на онези, които имат успех.
 • Аз заслужавам любовта на другите.

 

HONEYSUCLE (ОРЛОВ НОКЪТ)

Този цвят е за децата, които изпитват носталгия към дома – особено през първите дни в училището, или пък през прекарваната извън дома ваканция, когато искат да се върнат вкъщи. Honeysuckleе за този, който иска да остане в миналото, който отказва да порасне.

Лекът е полезен за децата, които – подобно на Питър Пан -не желаят да станат големи. Те може вече да са на тринадесет години, но все още да ходят на почивка с овехтялото мече.

Когато сме принудени да ги изпратим на лагер или при баба и дядо, Honeysuckle ще им помогне да изживеят ваканцията без прекалена носталгия. Това средство е полезно и в случаите, когато юноши демонстрират инфантилно поведение, като отричат нормалния процес на развитие, както и при деца, принудени да живеят в общности, колежи, или под наем при семейства, много по-различни от тях самите. При такива деца е необходимо да се стимулира усещането за приемственост между различните периоди в живота. Трябва да ги приучим да свикнат с мисълта, че миналото има своя стойност, че спомените са важни, но може да се живее единствено тук и сега. За да им помогнем да се откажат от биберона или да се разделят със старото скъсано мече, ще прибавим Honeysuckleкъм Walnut за по-леко понасяне на промяната и за прекъсване на връзка с миналото без прекалена болка.

Внимавайте да не би вие самите да попречите на детето си да порасне.

Да бъдеш свидетел на растежа на децата може да бъде не само хубаво, но и притеснително. Да видиш как децата порастват е не само хубаво, но и притеснително, ала нашето умение на родители и учители се състои именно в това да ги видим да растат, без да изпитваме каквото и да е съжаление: това е животът

Honeysuckle

 • Аз се отказвам от старите спомени, които ме ангажират излишно.
 • Аз идвам от своето минало и отивам към своето бъдеще.
 • Аз живея в настоящето.
 • Аз се потапям в живота.
 • Аз посрещам бъдещето с „Добре дошло“.

 

HORNBEAM (ОБИКНОВЕН ГАБЪР)

Когато сутрин децата не искат да се събудят и им е трудно да станат, замаяни са и даже се оплакват от болки в очите или в главата (защото вероятно са седяли твърде дълго пред телевизора или компютъра), Hornbeamще им подейства като свеж възстановяващ душ.

Ако пък са вдигнали температура, Hornbeam, прибавен към Rescue, премахва тежестта в главата. Когато в училище децата имат труден период и им е необходима повече умствена енергия, за да изпълнят възложените задачи, ползата от Hornbeam е много голяма.

Това средство се препоръчва и тогава, когато човек се опитва да си намери собствено „пространство“ или няма необходимата енергия да започне някаква дейност. Въобще, Ноrnbеаm  е незаменим в моменти на умора. Когато очите и главата болят вследствие на някакво прекаляване или когато ушите пищят след часове слушане на „хард“ музика, компресите с Hornbeamи памук върху очите могат да помогнат за отнемане на напрежението. Преподаватели, опитайте се да поставите малко Hornbeamв ъглите на класната стая, когато ви се струва, че учениците се туткат, когато са отпуснати и разсъсреточени, или в първите учебни дни след ваканцията, когато един енергиен тласък е просто наложителен.

Ако децата се оплакват от главоболие и знаете, че то е причинено от умора, настъпила след прекалена възбуда не им давайте веднага обезболяващи лекарства! Опитайте с Rescue и две капки Hornbeam – ако е необходимо, давайте им ги дори през пет минути.

Hornbeam

 • Аз притежавам енергията, която ми е нужна.
 • Аз съм силен.
 • Аз живея живота си без усилие.
 • Аз съм бодър и свеж.
 • Аз живея, както си искам.

 

IMPATIENS (СЛАБОНОГА)

За детето Impatiens ви идва веднага да кажете „живак“. Нервно и възбудено, с неспокоен дух, то прави всичко набързо и… почти веднага се уморява. Често се спъва се и пада, защото прекалено бърза. Това дете страда от нервни тикове; неговият ритъм е ускорен. Много е способно, но не успява да се приспособи към темпото на другите. Предразположено е към наранявания и навяхвания, яде лакомо и бързо, без дори да дъвче.

С Impatiens се лекуват сърбежи, възпаления на кожата, а също и спазми на стомаха и корема. Детето Impatien. не успява да играе и да учи с другите деца, защото не приема по-бавния ритъм; в рамките на половин час то сменя четири поредни игри. Често се блъска или претърпява малки домашни произшествия.

Изключително подвижни, никога в покой, тези деца могат да заекват заради своето нетърпение или често да страдат от разстройство поради начинаим на хранене. Ясно е, че за тях ще бъде трудно да се научат на търпение, но има игри, които възпитават в зачитане както на собствения ред в играта, така и на времето, необходимо да се изредят другите. Накарайте ги да оценят удоволствието от спокойствието на тишината и отпускането посредством упражнения с творческа визуализация, при която умът им може да витае, но тялото им да бъде отпуснато, освободено от напрежението. Тези деца могат да имат проблеми и със спането. В този случай въведете един бавен и винаги повтарящ се ритуал, който да им помогне да се отпуснат изцяло. Би могло да се наблегне и на упражнения с бавен ритъм, йога за деца, гимнастика с плавни и ритмични движения.

Медитация

може да изглежда твърде претенциозна дума, но в действителност самата медитация може да се практикува и от най-малките. Имайте предвид, че трансцеденталната медитация, чието название звучи така гръмко, може да се започне на четиригодишна възраст и да се извлекат всички ползи, които тя води след себе си. Именно децата, които имат нужда от Impatiens,могат да намерят истинска опора в медитацията. Достатъчни са няколко минути на ден, за да се разтовари натрупаният стрес, да се свикне със „слушането на тишината“, с гласа на тялото ни, със силните усещания.

Impatiens

 • Аз имам търпение и проявявам разбиране.
 • Аз имам цялото време, което ми е необходимо.
 • Аз намирам време да оценя другите.
 • Аз живея живота си по спокоен и приветлив начин.

 

LARCH (ЛИСТВЕНИЦА)

Обезверено е, чувства, че е загубило още при старта – затова и никога не дръзва да опита пак. Това е детето, което за нищо на света няма да се съгласи да участва в ученическо представление или в състезанието по висок скок, защото смята, че няма се справи. В ученическия живот много често има нужда от Larch. Във всеки случай, не бива никога да се държим негативно не само спрямо детето Larch, но и спрямо нас самите. Ако то свикне да мисли, че не се справя добре, ще върши всичко все по- зле. Изобщо нека му помогнем да не програмира неуспехите си. В такива моменти трябва просто да го засипваме с позитивни фрази (те поне са безплатни!). Нека го накараме да извършва дейности, при които няма съревнование и противопоставяне, но пък позволяват да бъдат похвалени неговата сръчност и творчески умения – такива като абстрактно рисуване, акварел, колаж с хартия и възстановяване на предмети.

Позитивното мислене наистина върши работа, затова нека научим детето Larchда влага доверие във всичко, което прави – дори и в най-малките неща, които понякога ни се струват незначителни. Нужно е само да го окуражим и преди всичко да му възлагаме задачите като нещо съвсем естествено. Няма да е трудно с крайчеца на окото си да следим всичко да мине добре. Във всички случаи Larch премахва страха от грешки, затова нека го използваме винаги, когато искаме да постигнем успехи.

И в игрите детето Larch трябва да бъде уверено, че всичко върви добре – затова е добре да му се подчертава, че играта си е игра. Освен това нека му поверим и някакви задължения, изискващи доверие – но истински, а не трикчета, които биха го накарали да се почувства като слабоумно. Да се каже на един ученик: „Дръж ми дневника, ако обичаш, защото трябва да отида в дирекцията“ е много по-различно от „Я, колко добре хвърляш хартиите в кошчето!“ Нека не се подиграваме на този, който и без това живее в страх да не сбърка. Доверието е основата на всяко начинание. Ако мисля, че нещата ще тръгнат зле… вероятността да се случи така е голяма. В нашето общество би било добре Larch да тече от чешмите – страхът от неуспех е твърде разпространен, а училището безспорно не помага на нашите деца в това отношение… Но какво правим ние самите?

Когато изпитваме доверие към себе си, ние си даваме сметка, че сме уникални и прекрасни в нашата неповторимост. Тогава всичко върви по-добре. За съжаление често сме склонни да се сравняваме с другите, да си изграждаме прекалено големи очаквания, в които всъщност никога не смеем да повярваме… и така недоверието ни кара да губим.

Чувството за вина произтича от недоверието в самите нас ако не се справим с нещо, се чувстваме виновни. Larch е много подходящ за всички случаи, при които се наблюдава нерешителност и склонност към отдръпване назад. Често в училище не се получават високи оценки това също може да доведе до загубата на стимул да се опитат нови неща или да се развият нови интереси. Не бива да смесваме доверието в себе си с фалшивото самочувствие, което може да доведе до арогантно поведение или до демонстрации на превъзходство. Често зад подобно държание се крие комплекс за малоценност, който се изразява в преувеличена изява на липсващото.

Съчетаването на Larch с други лекове никога не е вредно. Изобщо, за това средство напълно важи правилото, че винаги е по-добре да се употребява, отколкото да не се употребява.

Larch

 • Аз действам с пълно доверие.
 • Аз винаги очаквам да постигна успех.
 • Аз придобивам нови сили от всяко следващо предизвикателство.
 • Аз действам смело и решително.
 • Аз умея да изразявам себе си творчески.

 

MIMULUS (МИМУЛУС)

Това е много полезен лек при всякакви страхове от известен произход: като се почне от котката, мине се през пътуването със самолет, та се стигне до зъболекаря. Mimulus помага и на прекалено стеснителни и несигурни деца, които лесно се изчервяват или бързат да се скрият, ненавиждат силните шумове и острите миризми.

Това средство се оказва полезно и при заекванията, предизвикани от прекомерна стеснителност. То дава добри резултати при чести психосоматични разстройства: болки в корема при изпита по история, настинка от урока по плуване, астма поради семейни притеснения. Страхът отприщва безброй много патологии.

Следователно децата Mimulus често са болни и техните периоди на възстановяване са дълги, защото болестта е бягство, начин да не се изправиш срещу онова, което внушава страх. Много чувствителни, те лесно се потят… затова мама ги навлича с дебели дрехи… от което се изпотяват още повече и си докарват кашлица и настинка. Тези деца поемат течностите на малки глътки, с неохота вкусват нови ястия, не обичат да са сред други хора, защото не се чувстват на съответната висота.

Прилаган в комбинация с Crab Appleи Gentian или Willow

може да бъде едно прекрасно средство за предотвратяване на алергични кризи. Децата Mimulus обикновено са стеснителни, но не се колебайте да използвате този цвят и при деца, които са всичко друго, но не и срамежливи, а са се уплашили от някаква ситуация или обстоятелство.

Mimulus

 • Аз действам смело и с вътрешна сила.
 • Аз приемам всяка трудност като възможност за израстване.
 • Аз тръгвам към всяко предизвикателство с чувство за хумор.
 • Аз съм сигурен и стабилен в моя свят.
 • Аз мога да правя всичко.

 

MUSTARD (ПОЛСКИ СИНАП)

Понякога и на децата може да се случи да се събудят с „надвиснал черен облак“ над главата. Това са дни, в които те плачат, без дори да знаят защо, неутешими са и не искат да чуят никакви доводи против лошото си настроение, или поточно – няма никакви доводи! Такива са те!

Възможно е това да съвпада с някакъв труден период в живота им, но би могло да се случи и просто при натрупване на повече вълнения, например при приближаването на Коледа. Mustard побеждава депресията и възвръща спокойствието. Това лечебно средство помага и на деца, които преживяват сериозни затруднения – отдалечаване от семейството, нестабилни социално-здравословни условия, неправилно хранене. Подходящо е също за деца, които са поверени на грижите на бавачки. То е и за децата, отглеждани вдетски домове и други места, където липсва истинската семейна топлота. Накратко, Mustard е за тъжни деца. Често виждаме деца, на които като че ли не им липсва нищо, но в същност им липсва радостта. Знаете ли колко добре се отразява смехът? Не? Тогава опитайте –

смехът развързва големите, упорити възли и кръвта тече добре, а аурата вибрира в цветове и се прочиства. „Радост“ е дума, която в наши дни звучи едва ли не абсурдно и то преди всичко в света на училището. А да се изживява радостта е толкова просто и естествено и тя така добре се отразява и на възрастните, и на децата, че се получават изненадващи резултати.

Mustard

 • Аз съм извор на светлина и сила.
 • Аз притежавам свеж и спокоен ум.
 • Моето сърце пее.
 • Аз възвръщам своята лъчезарност и радост.

 

ОАК (ДЪБ)

Да, има такива деца – децата Oak.Те са трудолюбиви, но не особено способни; може да се каже, че дори са прекалено активни, но не в учението, а в играта… е, тя също е работа, факт е, че те не почиват никога, погълнати са изцяло от своите интереси, чак до изтощение – а след това рухват. Oak са и тези деца, които поемат на плещите си прекалено много задължения и после нямат смелостта да се откажат от тях: училище, курс по керамика, тенис, танци… Те не могат да кажат: „Днес не съм в състояние, няма да отида.“ Не – като себеуважаващи се дъбове, тези деца устояват. В училищния дневник няма нито едно отсъствие срещу тяхното име. В краен случай се разболяват в неделя, когато би трябвало да отидат на езерото.

Oak може да бъде в помощ на онези ученици, които поради дългото стоене над книгите, когато си легнат, дълго стоят с широко отворени очи. Те са толкова изморени, че не успяват да заспят.

Изглежда нелогично, но всички сме го изпитвали… поне веднъж. На тези малки „работохолици“ им е нужно разтоварване. Затова нека ги научим, че освен от задължения, животът се състои и от развлечения, както и че и другите също трябва да поемат своя дял. Всички сме необходими, но никой не е незаменим…

В своя позитивен аспект те се изявяват като добри работници. Не се страхувайте, че Oak може да ги превърне в мързеливци или лентяи. Честно казано, да можеш да лентяйстваш качествено е нещо, което и аз бих научила с удоволствие, но почти никога не си го позволявам!

Oak

 • Аз си давам малко почивка винаги, когато имам нужда от това.
 • Аз почивам пълноценно.
 • Аз съм непринуден и спонтанен.
 • Аз отказвам да се справям с всичко.

 

OLIVE (МАСЛИНА)

Oliveсе препоръчва по време на възстановителен период след болест, преумора и други подобни проблеми. Този цвят е полезен за уморени или слаби деца, нуждаещи се от енергиен заряд, както и за болни деца или такива, които водят тежък живот. Децата Olive могат да имат уморени очи, често с отсъстващ поглед, смеят се малко, изглеждат твърде добре възпитани, но всъщност са тъжни и не очакват нищо хубаво от живота си. Премахнете от менюто им ориза, който води до съзерцателност и им давайте повече твърдо сварени макаронени изделия. Следете внимателно храната и почивката им. Съвсем ясно е, че ако им се наложи да се натоварят отново, не бива да очакваме от тях да се хвърлят в дейности, които изискват много енергия – те просто не притежават толкова. Настоявайте да стоят на слънце и на чист въздух и правете така, че да получават енергия от вашите ръце или от тези на техните приятели.

Препоръчва се Olive, в съчетание с Gentian, във всички моменти, в които трябва да се преодолеят някакви трудности: Gentian премахва обезкуражаването, а Olive дава необходимата сила. Тази комбинация може да се прибави към „средството за изпити“ или може да се предпише, когато децата в семейството нямат достатъчно въздух и се изчерпват мълчаливо, неспособни да внесат хармонията, която биха искали да имат около себе си.

Маслината е символ на мира:

затова събудете в тези деца универсалния стремеж към мир. В нашето време, когато расизмът и войните са драматична ежедневна действителност, позитивната мисъл на милиони деца би могла да спаси Земята! Когато помагаме за облекчаване на чуждите страдания, отнемаме напрежението от нашите собствени. Дори една обикновена позитивна мисъл към планетата би могла да й помогне да оздравее.

Olive

 • Аз си давам малко почивка винаги, когато имам нужда от това.
 • Аз почивам пълноценно.
 • Аз съм непринуден и спонтанен.
 • Аз отказвам да се справям с всичко.

 

PINE (БЯЛ БОР)

Чувството за вина! Ако имаше как да не го предаваме на следващото поколение, та децата да пораснат, съзнавайки, че да направиш грешка не означава, че си „грешен“ – тогава бихме решили половината, а може би и още по-голяма част от човешките проблеми! Няма никаква полза да се обвиняваме и самоосъждаме това поражда единствено болка и чувство за малоценност.

По-скоро трябва да осъзнаваме грешката като урок, а не да заплашваме с „божествени“ възмездия; Бог със сигурност има по-важни дела от това да наказва деца, които са направили някаква пакост.

Pineе незаменим лек за деца, които се самообвиняват, за да защитят другите, не излизат напред, дори когато са прави, страхуват се да не ощетят хора или повредят предмети. Може би са такива, защото често сме им казвали: „Видя ли какво направи! Падна и счупи стъпалата. Недей да плачеш, защото ще те накарат да ги платиш със собствените си пари!“ Може да сме искали по този начин да направим нещата по-леки… а всъщност сме забъркали голяма каша!

Понякога възрастните подхвърлят отровни, язвителни забележки, които оставят незаличими следи в съзнанието на децата. Упреци, като например – „Не си пипай пишлето, защото Торбалан ще ти го отреже!“ или „Ако правиш така, ще разболееш майка си!“ или „Ти си виновен за всичко! Вината винаги е твоя, всички го знаят!“. И детето мисли: „Божичко, какво съм направил – та аз съм опасен!“, а после се появява съдбовният въпрос: „Защо съм се родил?“

Други често използвани фрази са: „Ако не ядеш, ще ставаш все по-мъничък и по-мъничък и накрая ще изчезнеш…“ или „Знаеш ли колко деца умират от глад, а ти имаш толкова хляб, месо, картофи…“

Накратко, онова, което има значение, е нашето поведение спрямо греха или вината.

Трябва да осъзнаем това, защото физическите и психически проблеми, които произтичат от поведението ни, са безкрайни: неразположение, главоболие, безсъние, чувство за малоценност, мазохизъм, презрение към себе си… Може би ще ви се стори пресилено да говорим за чувство за вина у децата, но трябва да знаете, че сме засукали това чувство още с майчиното си мляко. От векове наред идваме на този свят вече обвързани с вината от „първородния грях“, а това оставя отпечатък в нашите енергии. Моралът ни е принуждавал винаги да усещаме греха и злото по неправилен начин.Трябва да се живее и разбере, че грешката е учител на живота. Ако твърде често не успяваме да осъзнаем това, трябва да използваме Chestnut Bud. – да почерпим от досегашния си опит, като го преработим отново.

Да се чувстваме виновни е изключително вредно – особено за едно дете. Често майки и учителки сочат с пръст някой „подсъдим“ на три или четири годишна възраст: Ще кажа и на учителката ти какво си направил!“… „Как? Това не съм го очаквала от теб! Ти си просто един гамен! Обещай ми, че вече никога няма да го правиш!“ Какво ли толкова страшно е направило това дете? А ние самите как се държим?

Истината е, че се се стараем да го накараме да се почувства малък и много малък и много виновен, без да си даваме сметка, че казаното от нас ще остави неизлечими белези в него.

По късно ще се появяват все по-големи проблеми и комплекси, той ще се чувства винаги недостоен и ще изживява като наказание всичко, което му се случи. Pine е полезен цвят, но трябва ние, родителите, първи да го вземем, защото, ако сами не сме преодолели това негативно състояние, няма да можем да направим нищо за децата си.

Pine се приема дълго време, защото е сигурно, че и от дълго време имаме такова поведение.

Pine

 • Аз се отказвам от угризения и самообвинения.
 • Аз поемам отговорността за всичко, което правя.
 • Аз си прощавам за това, че преди съм се самообвинявал.
 • Аз съм давал винаги най-доброто от себе си.
 • Аз съм вече изцяло добър.
 • Аз се приемам и одобрявам такъв, какъвто съм.

 

RED CHESTNUT (ЧЕРВЕН КЕСТЕН)

Това е цветът, който прекъсва пъпната връв (а тя понякога и на четиридесетгодишна възраст още не е срязана) -затова е полезен при „отбиване“, особено в комбинация с Walnut.Има такива едни неспокойни деца, които непрекъснато питат кога ще дойде майка им, безпокоят се при най-малкото й закъснение и се чудят какво ли се е случило, като съчиняват какви ли не евентуални злополуки и наранявания. Макар и да знаят, че майка им винаги идва да ги вземе последна, защото работи далече или трябва първо да се преоблече, техният ум препуска бързо към възможни бедствия… а това означава, че прекалено често чуват да се говори за подобни неща.

Тези деца живеят живота на другите като свой собствен.

Те не се безпокоят толкова за себе си, колкото за околните. С по-малките се държат крайно покровителствено. Често се питат дали не съществува някакво лекарство, което да направи скъпите им близки неуязвими за каквито и да са беди.

Във всички случаи на Едипов комплекс и майката, и синът би трябвало да взимат Red Chestnut, за да приемат спокойно собствената си идентичност. Много важно за този тип деца е да бъдат научени на творческа визуализация. Посредством играта те ще могат наистина да изпращат позитивни енергии към този, когото искат да закрилят. По този начин се обезврежда механизмът на модела, при който негативните мисли привличат действително най-нежеланите ситуации.

Red Chestnut

 • Аз излъчвам мир и спокойствие.
 • Аз се предпазвам от проблемите на другите.
 • Аз се грижа за своето психично пространство.
 • Аз очаквам позитивни резултати.
 • Аз предавам спокойни мисли на обич към тези, които имат нужда от тях.

 

ROCK ROSE (СКАЛНА РОЗА)

Когато нещо ги притесни, децата Rock Rose биват обхванати от силен страх и изпадат в паника. Имайте предвид, че те могат да се ужасят и от приказката, в която Червената шапчица е погълната от лошия вълк! ДавайтеRock Rose на тези деца, които страдат от кошмари и нощни страхове (тук комбинацията с Aspen иMimulus ще е от голяма полза), а при спешни случаи (когато и Rescueе подходящ) го вземете и вие, за да не им предадете обхваналата ви паника. Не внушавайте страх на децата, като призовавате да ги накажат „черни човечета“, лоши вълци, полицаи и пожарникари. Децата не познават ужаса по рождение ние сме тези, които им го предаваме, като често не си мерим думите.

Едно прекрасно упражнение за прогонване на „зли духове“ е да предложим на децата да ги рисуват (моделират). Нека ги видят върху окачения лист, за да могат да ги сравнят с тези, които са изобразили другите,това им дава възможността да преодолеят успешно страха си от тях.

И импровизираният театър би послужил за освобождаване и преодоляване на страховете. С помощта на четири цветни парцала можем да организираме символични представления на приказки или измислени истории, където доброто винаги триумфира над злото, горките вещици ще бъдат изгорени, крадецът заловен, вълкът изкормен и т. н., и т. н. Това трябва да стане съвсем свободно, нека оставим децата да крещят, когато трябва да заловят чудовището. Вие бихте ли могли да вържете триглав змей и да ликувате само с половин глас? Паника може да предизвика и контролно в часа по математика, затова давате Rock Rose още oт предишния ден: така ще се развърже характерният възел в гърлото и ще мине сърцебиенето, които предшестват диктуването на задачите.

Можете да го прибавите и към „средството за изпити“, защото изпитите нерядко предизвикват истински ужас… Започнете да прилагате RockRose поне две седмици преди изпитите, до идването на съдбовния ден, в който средството може да се приема и на всеки пет минути.

 Rock Rose

 • Духът ми живее.
 • Аз съм готов на всичко.
 • Аз притежавам непоклатимо самообладание по време на криза.
 • Аз съм в контакт със своята вътрешна сила.

 

ROCK WATER (СКАЛНА ВОДА)

Макар и този лек да е предназначен основно за деца, човешкият тип Rock Water откриваме навсякъде, където са налице инат и склонност към перфекционизъм. Ако детето Rock Water иска майонеза, тя трябва да е точно такава, каквато то ви е посочило. Дадете ли му друга, няма да я приеме, защото не сте се съобразили с неговото категорично желание. То не търси власт, но изисква от всички да са перфектни. Това дете е готово е да се лиши от много други удоволствия, ако само едно му достави голяма радост,ето защо неговите рисунки не са особено шарени, но пък са създадени със старание, изпипани, сериозни. Rock Water е единственият лек, който не е цвят, а скална вода, дори това вече създава усещане за нещо твърдо и студено.

Имайте предвид, че именно твърдите, прекалено праволинейни схеми на нашия ум са това, което често прави живота ни труден; те ни подтикват да се отказваме от всякакъв вид промяна, а това е опасно. Трябва винаги да сме готови да обърнем всичко на игра, да бъдем гъвкави.

Често този подход отсъства в семейства, в които съществуват твърди правила, както по отношение на религията, така и по отношение на храната. В подобна семейна атмосфера е налице една погрешна концепция за Духовност или морал, а понякога и лицемерие, което преминава в самоограничаване. Родителите първи трябва да вземат от този лек, така всички заедно ще могат да изживеят прекрасния процес на отваряне към живота, към радостта. За да се преодолее твърдоглавието на детето Rock Water, ще е добре да го накарате да прави упражнения, в които има много движение: пързаляне с кънки, аеробика или свободни танци. Не бива да има никакви правила -важното е да се насърчават творческите му проявления.

Rock Water

 • Аз се движа със своя естествен ритъм.
 • Аз съм винаги релаксиран.
 • Аз съм приспособим и гъвкав.
 • Аз се грижа добре за себе си.
 • Аз ценя удоволствията на живота.

 

SCLERANTHUS (ЕДНОГОДИШНА ХРУЩЯЛКА)

Важен симптом, който помага да се разпознае състоянието, при което има нужда от Scleranthus, е изразената недоверчивост. Това дете има нужда да се затвори в себе си, макар че никога не успява да постигне вглъбяване. То живее в нерешителност и съмнения. В него има една дълбока неуравновесеност и тя не му позволява да постигне задоволителни резултати: то е като платно на вятър. И времето също му влияе много – то е зависимо от метеорологичните условия. Scleranthusсе препоръчва при гадене, повръщане, виене на свят в превозно средство и при морска болест – все проблеми, към които децата често са предразположени.

Прекрасен лек е и за болките в ушите при тези деца, на които им се вие свят, докато ходят; помага и на онези, които преминават само за няколко минути от смях към плач.

Този цвят е подходящ при всякакви смущения: разстройство и запек, ненаситен глад и липса на апетит, плач и неестествена веселост; полезен е при всички двигателни смущения и при смущения в равновесието. От него се нуждаят тези деца, които лесно падат. Давайте Scleranthusна всички, които са вечно нерешителни и никога не знаят какво да изберат: „Сладолед или скрежина? Може би сладолед… Не, скрежина… или все пак сладолед?“

За тези деца е важно да участват в психомоторни дейности, за да координират движенията си и да обединят физическата активност с умствената. Не е изключено те да имат проблеми с координацията. Следователно добре ще им се отразят игри, преходи и всякакви занимания, които изискват едно по-дейно участие на тяхното въображение. Против прилошаването им по време на път с автомобил е добре да се комбинирасScleranthus с Gentian и Rescue.

Scleranthus

 • Аз знам какво е правилно за мен.
 • Аз мисля ясно и решавам лесно.
 • Аз се доверявам на собствените си решения.
 • Аз съм ясен и последователен в действията си.

 

STAR OF BETHLEHEM (ВИТЛЕЕМСКА ЗВЕЗДА)

Първата травма на всяко човешко същество е самото му появяване на този свят. Ако няма как да предпишете Star of Bethlehem направо на новороденото, ще е добре да го взима майката, която го кърми; могат евентуално да се сложат две капки върху зърната на гърдите й. И в този случайRescue може да замести Star of Bethlehem, тъй като и без това участва в комбинацията, която го изгражда. Добавянето на Walnut също ще помогне на новороденото да изживее по-леко голямата промяна в живота му: прехода от утробата към външния свят.Този цвят е подходящ за всеки вид емоционален или физически шок, от падането до скарването с приятел, от внезапно затръшвалата се врата до раздялата с родителите.

Нашите енергийни тела могат да претърпят последици от сътресения, които може дори да не сме отбелязали. Въобще Star of Bethlehem е лек за всички случаи, при които трябва да се отстрани някаква травма, даже и ако тя ни е сполетяла преди много време.

Децата от този тип често са с недостатъчно енергия, наплашени са и са малко или повече апатични. Затова е добре да се настроите на тяхната дължина на вълната, ако умре рибката им или по пътя видят премазано гълъбче, възможно е те да изживеят това болезнено и силно да се разстроят.Този лек може да се окаже необходим по-често, отколкото си мислим. Той помага да се преодолее блокирането, предизвикано от притеснение и с негова помощ учителите могат да се справят в ситуации, в които отлични ученици не успяват да реагират адекватно. Често казват за такова дете: „Той е като блокиран…“ Добре, ето начинът да бъде разблокиран. Разбира се, не можете да дадете лека на деца без съгласието на родителите им. Същевременно не винаги е необходимо да им го дадете през устата.

Намажете Star of Bethlehem върху ръцете им или върху вашите, напръскайте малко върху техните дрехи. Ще видите, че постепенно дори изразът на лицето и тембърът на гласа им ще станат по-живи, по-заредени с енергия.За тези, които имат опит в използването на хомеопатични средства, тозицвят е познат в цветотерапията като вид Арника.

Star of Bethlehem

 • Аз се възстановявам след всяка минала травма.
 • Аз съм кротък и спокоен.
 • Аз притежавам вътрешно спокойствие.
 • Моята енергия тече леко и плавно.

 

SWEET CHESTNUT (СЛАДЪК КЕСТЕН)

Дано прилагането на това средство никога да не се налага, но… понякога се случва – особено в училищна възраст, при скъсване на изпит или други неуспехи.

Sweet Chestnut се препоръчва и след събития, които се понасят тежко, както и при всякакви признаци на отчаяние,винаги, когато някой изглежда лишен от всякаква живителна сила.

Освен това е подходящ лек и в случаи на тежки болести или увреждания – когато ни е трудно да приемем нещо и се питаме дали Господ не ни е забравил. Не смятайте, че едно дете не може да изпитва подобни чувства. То по-скоро не умее да ги изрази, но това е дори още по-лошо. Sweet Chestnut възвръща светлината и радостта от живота. Направете така, че щастието да влезе скришом в ежедневието на тези малки неудачници, за да могат те да преодолеят възможно най-бързо негативното състояние, което ги кара да се чувстват преждевременно лишени от надежда. Всъщност, за да се почувстваме изоставени от Бог, трябва първо въобще да вярваме, че Той съществува, дори и да го наричаме с различни имена: Аллах, Космос, Буда, Баба, Съдба.

Без съмнение в нас трябва да съществува вяра в едно изпълнено с обич Върховно Същество, от което и ние самите сме част. Когато осъзнаем, че божественото е във всеки от нас, повече никога няма да изпитаме безнадеждност.

Разбира се, пак ще ни се налага да понасяме тежестта и болката, но когато знаем, че сме божествени, ще знаем и как да посрещнем живота. Научете на това децата и… шишенцето със Sweet Chestnut ще си остане пълно.

Sweet Chestnut

 • Аз вярвам в самия живот.
 • Аз моля да ми бъде оказана цялата помощ, от която имам нужда.
 • Аз напускам тъмнината и отивам при светлината.
 • Аз приемам промените и развитието.

 

VERVAIN (ВЪРБИНКА)

Vervainе ентусиазирано дете и прекалява във всичко, което прави – то иска да въвлече всичките си приятели в играта или спорта, които то обича, настойчиво ги подканя да го следват. Убедено ли е в дадено нещо, иска всички да са убедени в същото. Ако не срещне разбиране, то се възмущава.

Прекалено активно е, занимава се с хиляди неща, но често се изморява, защото не успява да насочи енергията си по подходящ начин

. Би могло да яде твърде много, и то лакомо, защото е дете, което върши всичко с прекален възторг. Може да изпадне в моменти на голямо разочарование, защото в основата си е добро същество. Ако иска да увлече другите след себе си, то е, защото чувства, че може да им даде нещо важно, а не просто от желание да бъде водач. Говори с много силен глас и ходи, марширувайки като гвардеец; забързаният му ритъм на действие може да му докара стрес и безсъние.

Тези деца имат нужда да бъдат въвлечени в нещо. Щом е така, нека им поверим отговорни задачи. Няма да съжаляваме, защото може да им се има доверие, а и те са неуморими. Дали ще бъдат водачи, организатори на турнир по волейбол или друго, винаги ще го правят с желание.

Добре ще е обаче да бъдат научени и да пестят енергията си за собствени нужди, като дадат възможност и на други да се изявят. Нека култивираме у тях дейности и лични хобита, които да практикуват заради самото удоволствие от това да го правят, без да изпитват необходимост от одобрението и потвърждението на околните.

Vervain

 • Аз живея живота си без усилие.
 • Аз съм спокоен, отворен към света и уравновесен.
 • Аз съм умерен в мисленето и в действието.
 • Аз проявявам толерантност към мненията на другите.
 • Аз съм свободен и спонтанен.
 • Аз постигам успехи чрез спокойствие и любезност.

 

VINE (ЛОЗА)

Малките диктатори! Има ги толкова много, а донякъде това е и по наша вина, защото го позволяваме: по-лесно е да се подчиняваш на капризите на едно дете Vine, отколкото да успееш да изградиш балансирани взаимоотношения с него. В игрите Vine винаги е царят или принцесата, бащата или майката, главатарят на разбойническата шайка, учителят, въобще – лидерът. Издава заповеди на всички и изисква абсолютно подчинение без уговорки – или ще изпълниш разпорежданията му, или очаквай неприятности! Малкият тиранин има малко приятели (често те са от типа Centaury, защото другите деца се изморяват да му бъдат подвластни дълго време.

Детето Vine може да бъде жестоко и да използва сила, за да постигне това, което иска.

Как да се подходи към такова дете? Преди всичко, не бива да му се предоставя цялата тази власт, към която то се стреми; уважението към другите трябва да се научи с помощта на примери – и то незабавно! На второ място, трябва да се запитаме каква е причината, довела до толкова негативно поведение и да използваме игри, свързани с превъплъщения в отделни роли, за да го научим да се поставя в различни положения, дори и в такива на най-смирено подчинение.

И накрая – необходимо е да го приучим да се грижи само за своите основни потребности. Vine са тези разглезени деца, на които от малки им се донасят пантофките и непрекъснато някой тича до кухнята, за да им се достави лъжичката или сока. Ако ги научим да имат винаги слуга на разположение, ясно е, че ще го използват като свое придобито право.

Добре е от момента, в който се изявят техните лидерски качества, да им се възлагат задължения, но трябва и да бъдат приучени да си сътрудничат с другите, а не да обсебват цялата ръководна власт.

Vine

 • Аз вярвам в силата на своя пример.
 • Аз уважавам правата на другите.
 • Аз вярвам в себе си, както вярвам и в другите.
 • Аз окуражавам другите да станат силни и да ръководят.
 • Аз съм чувствителен и състрадателен.

 

WALNUT (ОРЕХ)

Този лек се дава всеки път, когато има някаква промяна, била тя поникване на зъби, тръгване на детска градина или на училище (добавя се Honeysuckle против носталгията), смяна на дома, излизане във ваканция и т н. Той намира своята употреба и във всички онези случаи, при които детето се проявява като свръхчувствително: други се карат, а то се чувства зле или пък поема дълбоко външните и семейни влияния и страда от това. Детето Walnutне се справя с осъществяването на промени, защото не е достатъчно решително. Знае какво би му харесало да прави, но се оставя да бъде убедено от други да се откаже от него.

Този лек е подходящ и за деца, принудени да прекарват дълго време в контакт с непознати хора – например в заведения или в магазини. В комбинация с Red Chestnut, Walnut се препоръчва и при отбиването на кърмачето. Когато почувствате необходимост да предпазите малкия човек от нещо, което не можете да си обясните, дайте му Walnut – наред с другите си характеристики, този цвят има и способността да закриля, в смисъл че изгражда нещо като защита, която подсилва аурата и пречи на преминаването на „нежелателни“ енергии.

Ако си помислите: „Това дете наистина е нещастно!“, направете така, че то да може да има контакт с енергията на Walnut – и може би нещо ще се промени… За подсилване на аурата и за осигуряване на закрила, както и при по-големи житейски промени, много полезни биха могли да бъдат и упражненията за творческа визуализация. След настъпили промени упражненията могат да помогнат на детето да се почувства сигурно и без проблеми в новата ситуация. Хубаво би било да визуализираме самите себе си, сгушени в орехова черупка (все пак, Walnut е орех).

Walnut

 • Аз се освобождавам от всички негативни влияния.
 • Аз следвам своя вътрешен пътеводител.
 • Аз съм готов за промяна.
 • Аз си пробивам път, за да реализирам своите способности.
 • Аз „излизам от пашкула“.

 

WATER VIOLET (ВОДНА ТЕМЕНУГА)

ДететоWater Violet е високомерно, не се доверява на никого и може да изглежда горделиво. Понякога е стеснително и не обича да излиза от къщи. Крайно в своите преценки, то не одобрява другите деца и не общува с тях, защото се смята за „по-висока класа“.Затова пък всички се обаждат именно на него, когато трябва да питат за уроците. То любезно ги информира, след което поставя телефонната слушалка обратно, поклаща глава със съчувствие и се връща към своите занимания. Детето Water Violet никога и от никого не търси помощ – за него това е унизително. Най-големият му проблем са неговите взаимоотношения с околните – вярно е, че го търсят често като съветник, но е вярно и че съвсем не е идеалният другар в игрите. Нерядко създава впечатление, че е много по-зряло за възрастта си, а и действително е така.

Детето от този тип може да има проблеми от дихателен характер, предвид нежеланието му „да дели въздуха с други“; известно е, че този симптом се поражда от смущения в душевното равновесие. Могат да се появят и двигателни проблеми, които се дължат на липсата му на гъвкавост. Първото нещо, което трябва да се направи в такива случаи, е Water Violet да бъдат убедени да бъдат повече деца.

Без да прозвучи банално – нека оставим високомерието на възрастните преподавателки по латински. Нима не можем да ги убедим, че да играеш на войници, като се „сражаваш“ с другите деца с пликове, пълни с вода, е фантастично? Онова, което в действителност е необходимо на тези деца, е хуморът. Трябва да се научат да се забавляват и с глупави неща – на тяхната възраст това играе невероятно възстановяваща роля.

Water Violet

 • Аз обичам да бъда сред другите.
 • Аз съм готов и да давам, и да вземам.
 • Аз умея да имам топли, близки и сърдечни взаимоотношения.
 • Аз споделям своите мисли, фантазии и сънища.
 • Аз изразявам обичта си към другите.

 

WHITE CHESTNUT (БЯЛ КОНСКИ КЕСТЕН)

Това дете страда от идеи фикс. По време на сън или в будно състояние то може да бъде обзето от някаква мисъл, от която не успява да се освободи. Умът му е все зает с тази мисъл и то не успява никога да се отпусне.

Може да бъде дете, което да повтаря същия клас, но това не означава, че проблемът му е като този на Chestnut Bud – да не научава новите неща; White Chestnut просто не успява да се освободи от нещо, което го принуждава „да се върти в кръг“. Затова може да изглежда безпомощно, често да е изморено и да се оплаква от силно главоболие. Много полезни за него са упражненията за отпускане, творческите, но и неангажиращи действия, свързани преди всичко с ръцете – в този смисъл, че физическите упражнения улесняват откъсването от умствената работа.

Освен това, трябва да се намери причината за обзелата го мисъл и да се потърси начин за обезвреждане на нейния приковаващ механизъм. Възможно е да е необходимо и прилагането на Star of Bethlehem, защото не е изключено състоянието на детето да се дължи на отдавнашна, но все още тлееща травма.

White Chestnut

 • Аз съм спокоен и ведър.
 • Аз мога да си осигуря душевно спокойствие и тишина.
 • От моя спокоен ум отговорите просто извират.
 • Аз съм в мир със себе си.
 • Аз развивам своята интуиция.

 

WILD OAT (ДИВ ОВЕС)

Пасивни, но и вечно недоволни, защото не знаят какво биха искали да направят, те не вършат почти нищо. Wild Oat са деца, които могат да ядат твърде много или съвсем малко – в първия случай, за да задоволят чувството си на неудовлетвореност, във втория поради слаб интерес към всичко. Те биха могли да имат проблеми със щитовидната жлеза. Този орган отговаря и за съзидателността, за творческия потенциал, затова е хубаво да се възлагат всякакви творчески дейности, които ви хрумнат. Оставете обаче децата сами да избират и сами да се справят – вие се ограничете с това да подчертавате колко са сръчни и способни при осъществяването на съответната задача. Wild Oat може да бъде подходящо средство за по-големите в моменти на избор, но кое дете на 14 години знае точно какво иска да прави?

Но в училище често се налага да се взимат решения, Wild Oat може да помогне за изясняване на желанията, както и за откриване на възможности, които иначе могат да останат непроявени.

Този лек е подходящ и за всички деца, които изглеждат незаинтересовани, а всъщност са неориентирани. Той помага и на тези, за които ни се струва, че се държат прекалено свито и дори раболепно в ситуации, в които биха могли да господстват, като докажат своите умения.

Действието на Wild Oat можем да характеризираме с помощта на един известен израз: „Изважда ни от чувала, в който сме се вмъкнали.“ Игри, свързани с преходи и пътувания – независимо дали действителни, или въображаеми, при които активният избор е решаващ, ще им помогнат да разберат колко важна е силата (в най-добрия смисъл на думата) на магическия израз „аз мога“. Wild Oat е цвят, свързан с принципа на творчеството, но това понятие не е непременно синоним на музика или живопис – прекалено често под „творчество“ се разбират само такива дейности, а това всъщност е разбирането за самият живот: да откриеш смисъл във всичкинеща и най-забавния начин да ги правиш. Тогава творчество-изкуствоимавъв всичко,и в подреждането на масата или в преподреждането на чекмеджетата.

Трима работници режат и пренасят каменни блокове, а някакви хора ги питат какво правят. Първият отговаря, проклинайки, че се блъска и поти като добиче за три мизерни гроша; вторият работи, защото трябва да издържа семейството си, но вечер се връща вкъщи, усмихва се и умората му изчезва; третият като че ли пее и танцува, докато работи, и с изпълнена с любов усмивка отговаря: „Аз строя катедрала за Господ!“.

 Wild Oat

 • Аз сам създавам удобните ситуации, от които се нуждая.
 • Аз усещам дълбоко своето призвание.
 • Аз имам специфични амбиции за реализиране.
 • Аз следвам посоката на моя живот.

 

WILD ROSE (ШИПКА)

Апатични, уморени, безволеви, често без апетит, децата Wild Rose са бледи и изглеждат болнави. Трябва в тях да се събуди интерес, за да открият енергията, необходима им за живота, който ги очаква. Понякога състоянието им е като след възстановяване от болест -напълно апатични са, от нищо не се дразнят, но и нищо не ги привлича. Прекарват с часове пред телевизора, но не с типичното пламенно любопитство на децата; не, те вегетират, затова гледат като хипнотизирани както рисуваните филми, така и рекламите. Безразлични са, сънливи, тъжни, с влажен поглед. За да вдъхнете живот на едно такова дете, опитайте се да поддържате вашия енергиен потенциал висок и му предайте малко жизнелюбие или се запитайте защо това малко същество има толкова скръбен вид. За щастие, подобно поведение може да се окаже и само преходно състояние в резултат на възстановяване след болест или други проблеми.

Wild Rose дава онзи ключ, който може да освободи желанието да правиш нещо и преди всичко да си жив. Няма значение какво точно ще правиш; всичко е подходящо – и колекционирането на капачки от бутилки, и изрязването на фигури от вестниците за лепене на колажи. Важното е да се поддържа висок тонусът на енергията.

Wild Rose

 • Аз съм жив и изпитвам интерес към живота.
 • Аз правя всичко с ентусиазъм.
 • Аз излъчвам жизненост.
 • Аз усещам в себе си духа и радостта от приключението.

 

WILLOW (ПЛАЧЕЩА ВЪРБА)

Колко е тъжно да видиш децапесимисти! Още преди да опитат пъпеша, те знаят, че не им харесва; отиват на въртележката и са убедени, че това конче не е истинско. Всъщност, самото им поведение привлича към тях разочарованията, защото те това и очакват. Таят скрита злоба и то за дълго време, затова се радват, когато на приятеля им не му върви, все едно в какво; ако той, например, не знае темата на урока, тогава те наистина са удовлетворени: „Така му се пада – защо пък все аз да получавам лоши оценки… сега и той ще види какво е!“

Децата Willow „имат зъб“ на учителката, на учителя, на портиера… на всички. Те винаги са в ролята на горките беззащитни жертви, вината никога не е тяхна, а на другите или пък просто имат лош късмет.

Често намират убежище в болестта, за да покажат на света и най-вече на близките си, че действително са нещастни и трябва да бъдат утешени. Хленчещи, оплакващи се, винаги недоволни от всичко, тези деца не разбират, че самите те са отговорни за ставащото в живота им.

Излишно е да се каже, че нямат приятели: вие бихте ли искали да имате един непрекъснато мрънкащ приятел, който е песимист, досадник, а на всичкото отгоре и отмъстителен? Необходимо е детето Willow да осъзнае, че не е нещастно, а просто привлича върху себе си онова, за което мисли. Но защо то винаги се смята за жертва? Попитайте се сами…

Много по-добре е то да се опита да се забавлява, да мисли за хубави неща, вместо да се окайва и тогава тези хубави неща наистина ще му се случат.

Willow

 • Аз прощавам на другите така, както прощавам на себе си.
 • Аз се отказвам от упреците и от горчивината.
 • Аз виждам нещата в тяхната перспектива.
 • Аз поемам отговорността за моите връзки.
 • Аз виждам в другите най-доброто.
 • Аз давам безусловно своята подкрепа

 

„Истинската вълшебна пръчица е съзнанието на детето“.

Хосе Ортега и Гасет

 

 

 

therapycenter.bg

 

 

 

 

 

 

Използвана литература:

 1. Мацарела, Б., „Здрави и щастливи деца, чрез терапията на д-р Бах с цветовете на растенията“. Изд. „Изток-Запад“, 2003
 2. Кехоу, Д., Фишър, Н. „Подсъзнанието може всичко при децата“. Изд. „ИнфоДАР“, София, 2016