Сподели

Гхи е не само символ на индийската култура, но и един от основните елементи в науката за хранене и дълголетие Аюрведа. Индийците наричат гхи „златна храна“ и са го почитали като свещена храна.

В Аюрведа разтопеното краве масло се нарича гхи. Пречистеното масло се използва широко в националната кухня на Пакистан, Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Според традиционната технология, маслото се произвежда от краве мляко, като се пречиства след като се превари за определен период от време. Смята се че по този начин се премахва холестерина и млечния белтък. За разлика от пасторизираното краве масло, гхи има кехлибарен прозрачен цвят (в разтопено състояние) и лек сладък аромат на орехи

Това вкусно и здравословно масло стои в основата на аюрведическата кухня. Гхи е източник на мастно разтворими витамини – А, D и Е както и на линолеова киселина. Подобно на кокосовото масло то е съставено от средноверижни мастни киселини, които се обработват директно от черния дроб и моментално се превръщат в енергия. Според Аюрведа, гхи е сатвична храна, а според древното учение те поддържат позитивизма, израстването и разширяването на съзнанието. Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа. Добре се съчетава с ароматни субстанции като канела, шафран, пачули, сандал.

Гхи е подходящо и за хора с алергия към лактоза, тъй като е пречистено от нея. Има нежен жълт цвят и много дълъг срок на годност, понеже не съдържа вода. Спомага за клетъчната регенерация, еластичността на тъкъните и кръвоносните съдове и има благотворно влияние върху целия организъм.

Смята се, че този продукт е способен да влее в тялото специална енергия, която ще повлияе положително върху работата на всички вътрешни органи. Разтопеното масло помага за укрепване на нервната система, подхранва мозъка, прочиства черния дроб и активира метаболизма на тялото.

Установено е, че приготвяйки храната с гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. Неслучайно то е основната мазнина за готвене в аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми.

Гхи е много полезно за бебетата, стига да се дава в точното количестово. Хранителната стойност на гхи и обикновеното краве масло нямат нищо общо. В Гхи се съдържат много полезни витамини и минерали и ако се консумират в умерени количества могат да помогнат значително в растежа и развитието на бебето. Тъй като солта не е подходяща за бебетата, добавянето на малко количество гхи в пюрето го обогатява вкусово и спомага за усвояването на витамите.

Педиатрите съветват да започнете захранването с гхи около 6-7- месец. Достатъчно количество е 1/3 ч.л. на ден.

Основни предимства при захранване с гхи:

  • Помага за развитието на костите. Гхи е известно със съдържанието на К2, който помага за производството на калций. Калцият от своя страна е много важен за развитието на костната система. Друго предимство, свързано с костите, е че гхи се усвоява на 100% и не запушва артериите.
  • Помага за развитието на мозъка и паметта.
  • Помага да се изгради силен метаболизъм.
  • Помага за наддаването на бебето когато то спре да се храни с майчино мляко. Когато бебето започне да пълзи или проходи се нуждае от допълнителни калории.
  • Гхи е богато на Омега- 3 и Омега-9 , което ще помогне за предотвратяването на кожни заболявания , алергии, сърдечно съдови заболявания и проблеми с храносмилането.
  • Богато е и на витамините А, Д , Е и К, което ще спомогне за общото здравословно състояние на детето.

 

Начин на приготвяне на гхи:

Използва се качествено несолено краве масло, най-добре от половин или 1 кг. Като начало се поставя на слаб огън в тенджера с дебело дъно..

 

 

 

 

 

Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета. Когато вече е течно, топлината може малко да се засили, докато заври леко и забълбука. Маслото все още има плътен бял цвят.

Започва да се образува пяна, която трябва да се премахва. Претопяването продължава средно между 40 и 60 минути (за 0.5-1 кг масло) в зависимост от качеството на маслото.

Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното – това е именно белтъкът, който впоследствие прецеждаме. Пречистеното масло има кехлибарен прозрачен цвят и лек аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и съставът.

Когато знаете, че сте готови, прецеждате през марля в чист стъклен съд, като го оставяте отворен, докато маслото се охлади.

След това съдът се затваря и се съхранява извън хладилник. След няколко часа маслото се втвърдява, Има леко гранулирана текстура и много мек, приятен вкус.

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Порязова

therapycenter.bg