Сподели

Breathing+ апарат за тренировка на дишането при деца с астма, заекване и възрастни с ХОББ и емфизем.

Дихателни упражнения Breathing+ удължено издишване с присвити устни. Издишвайки по този начин се предизвиква поемането на 2 или 3 децилитъра повече въздух, отколкото през носа, защото когато издишваме със съпротива, използваме диафрагмата. Този тип дишане често е наричано „диафрагмено дишане“. В професионалните среди тези упражнения са известни като „дишане със свити устни“. Лекарите ги препоръчват на всички страдащи от астма, заекване, белодробни заболявания или хора под стрес. 

Дишането е вътрешният диалог на нашата нервна система. Вдишването ни прави бдителни и готови за действия, а издишването ни успокоява, стимулира храносмилането и отпуска мускулите. Когато сме под стрес е напълно нормално да вдишваме и да задържаме въздуха. За съжаление, по този начин ние повишаваме сърдечния ритъм и предизвикваме освобождаването на хормоните на стреса, което поставя тялото в порочен кръг на възбуда. Следователно, регулирането на дишането е първата стъпка към управлението на стреса. Тъй като дишането е единствената функция, върху която можем да влияем съзнателно и която пряко засяга сърцето, чрез контролиране на този процес можем успешно да лекуваме заболявания като хипертония и аритмия. Всеки път когато вдишваме, повишаваме сърдечния ритъм и увеличаваме силата на свиване на сърцето. Когато издишваме, постигаме обратен ефект и тялото се отпуска. Повърхностното дишане принуждава сърцето да бие в необичаен ритъм и стимулира симпатиковия тонус на автономната неврна система, което съпровожда редица сърдечно-съдови заболявания. Чрез усвояване на бавно, плавно и рефлекторно-управлявано диафрагмено дишане стимулираме парасимпатиковия дял на автономната нервна система. Така задействаме възстановителните процеси в организма, с което постигаме състояние на спокойно внимание, редуциране на мускулните напрежения, дистанциране от тревожни мисли и благотворно въздействие върху перисталтиката и стомашно-чревния тракт.

Биофийдбек сензорна система за тренинг на оптимално за организма дишане и спокойна концентрация с интерактивни компютърни игри, управлявани единствено от продължителността на издишването.

С помощта на Breathing  ще успеете да увеличите дихателния си обем и снабдяването на мозъка и тялото с кислород. Без лекарства ще намалите астматичните пристъпи, задуха при ХОББ и емфизем, високотото кръвно и симптомите на стрес и импулсивност. Системата прави скучните дихателни упражнения забавни с помощта на мотивиращи компютърни игри и анимации. Breathing + e подходяща за дихателна рехабилитация от пулмолози, физиотерапевти, логопеди и психотерапевти. С дихателен сензор апаратът измерва времетраенето на издишването. Трениращият управлява игри и анимации чрез удължаване на времетраенето на издишването.

 

 

 

(Снимка: brain-amigo.com)

Тренировката с апарата превръща скучните дихателни упражнения в приятна дейност и:

– Редуцира задуха и астматичните пристъпи
– Удължава издишването и редуцира дихателната честота
– Подобрява вентилацията на дробовете и обмяната на газовете
– Поддържа дихателните пътища отворени по-дълго време
– Подобрява снабдяването с кислород

ИНДИВИДУАЛНИ ПОТРЕБИТЕЛИ И ПАЦИЕНТИ С:

– Астма за редуциране на астматичните пристъпи и хипервентилацията

– Респираторни заболявания – ХОББ, емфизем, кистозна фиброза – за редуциране на пристъпите на задух, намаляване честотата на дихателния ритъм и увеличаване на дихателния обем

– Високо кръвно налягане – за редуцирането му

– Синдром на дразнимото черво – за нормализиране на нервния контрол върху перисталтиката

– Пациенти за физиотерапия, особено за възстановяване след операции, с цел редуциране на болката, подобряване контрола върху движението и стабилността на лумбо-сакралната зона

– Пациенти с паник атаки, стресогенни и тревожни разстройства – за промяна и инхибиране на стрес реакциите на физиологично ниво, за редуциране на хипервентилацията

– Деца с ХАДВ – дефицит на внимание и хиперактивност – за редуциране на хипервентилацията, която намалява нивата на кислород в мозъка и увеличава импулсивността.

ПСИХО-ФИЗИОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ И ЕФЕКТИ ОТ ДИШАНЕТО С BREATHING+

 Дихателен и респираторен биофийдбек апарат

►Удължаване на издишването

►Редуциране на дихателния и сърдечния ритъм

►Успокояване на симпатиковата и насърчаване на парасимпатикова активност във вегетативната нервна система:

►Подтискане на физиологичните проявления на стрес реакциите и успокояване на психиката

►Създаване на позитивно налягане в дробовете и отваряне на дихателните пътища =>

►Предотвратява се колапса и блокирането (обструкцията) на дихателните пътища при астма, ХОББ,емфизем

►Увеличаване на дихателния капацитет на дробовете ( спирометричните параметри FVC – forced vital capacity и FEV – forced expiratory volume )

►Подобряване на вентилацията, обмяната на газовете в дробовете и снабдяването с кислород

►Подобряване на клетъчния метаболизъм и редуциране на умората

►Подобряване ефикасността на дишането – дишането става по-леко, редуцират се задъхванията

►Мобилизация на секретите ( при пулмонарна физиотерапия )

►Подобряване на механиката на дишането и стабилността в лумбо-сакралната област – важно във физиотерапията

►Подобряване на силата на съкращаване на абдоминалните мускули

►Повишен усет за мускулните напрежения и по-добър контрол върху тялото – редуциране на импулсивността

Дишането през устата и говорните нарушения

Постоянното дишане през устата е патологично. Появява се следствие от затруднено или невъзможно дишане през носа поради различни анатомични причини. Дишането може да бъде „компрометирано“ още в ранна кърмаческа възраст или след прекарани заболявания (най-често уголемени сливици, алергии, ушни инфекции и хронични инфекции на горните дихателни пътища). Ако забележите, че детето ви диша през устата, е наложително да разберете защо. Тъй като неразрешаването на основния причинител създава редица други дългосрочни проблеми за здравето, при звукоизвличането и за динамичения процес на учене.

По отношение на анатомофизиологията дишането през устата се свързва с промени в структурата на челюстта.

Когато тя е отворена, езикът е нисък и напред. Когато езикът не оказва натиск върху твърдото небце в устаната кухина,  тогава може да се образува появата на високо, тясно небце. Това засяга носната кухина и може да доведе до проблеми със синусите. Тези структурни промени също могат да повлияят на начина, по който човека изглежда. Нелекуваното дишане през устата е свързано с дълги, тесни, лица, високо небце, зъбна недостатъчност и усмивкa с оголени венци. По отношение на звуковете то  предпоставя съскане, шъшкане, неясно артикулиране, неправилно разпределние на издишната струя при говорене, проблеми с преглъщането, назалност на звуковете, лесна уморяемост при говорене, лоша дикция, нарушена речева неплавност и др.

Публикувано изследване от Американски институт за световно здраве установява, че промените в говора се наблюдават с повишена честота при артикулаторни нарушения и  при повече от едно говорно нарушение, когато дишането е през устата при децата. Това повлиява на развитието на говора, също на социализацията, представянето в училище и работоспособността.

Може би една от най-тревожните промени в структурата е свързана с възпрепятстване на дихателните пътища по време на сън и  да накара децата да спят лошо. Липсата на сън има дълбоко въздействие върху академичните постижения на детето. Много от тези деца са неправилно диагностицирани с дефицит на вниманието и хиперактивност. От психомоторна гледна точка децата имат понижено желание за игра, намалена концентрация и разсеяност, лесна уморяемост, лоши резултати в училище, депресивни емоционални състояния.

Дишането през устата също така води до редица усложнения като:

 • Лицево-челюстни изменения;
 • Чести главоболия;
 • Намалена концентрацията;
 • Гингивит и болести на пародонта;
 • Хроничен фарингит;
 • Понижени кислородни нива;
 • Предразположение към остри респираторни заболявания;
 • Непълноценен сън с последваща лесна уморяемост;
 • Апнея по време на сън- заболяване с присъщи дихателни паузи по време на сън;

От своя страна дишането през носа (назалното дишане) ни осигурява оптимални ползи за здравето. Носът е нашият „естествен въздушен филтър“, който филтрира въздуха, който дишаме. Той задейства освобождаването на антибактериални молекули, помагайки да се почисти входящият въздух и да се увеличи функцията на имунната система.

Назалното дишане поддържа „смазването“ на носните канали, намалявайки вероятността от инфекции на синусите. Освен това нашето тяло приема азотен оксид, които се  абсорбира само в организма чрез назално дишане.  Азотният оксид допринася за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове и увеличава релаксацията. Азотният оксид се абсорбира само в организма чрез назално дишане.

Ранното откриване на неправилното дишане е от съществено значение за предотвратяване и свеждане до минимум на отрицателните му ефекти върху цялостното развитие на индивида. С подходяща намеса от логопед или други специалисти, (запознати с проблемите на дихателните пътища, алерголозите, ортодонти, стоматолози ..) можем да направим огромна разлика в живота на нашите деца!

 

 

 

 

 

 

 

 

Използвана литература:

 • Jefferson Y (2010). Mouth breathing: adverse effects on facial growth, health, academics, and behavior.
 • Брейн Електронис ООД:  https://brain-amigo.com